Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Жените наистина плачат“ набира скорост и световно признание

pkeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Добра новина от 66-ото издание на Международния кинофестивал в Корк /Cork International Film Festival/ - българският игрален филм „Жените наистина плачат“ спечели Наградата на младежкото жури. След като регистрира световната си премиера в Кан тази пролет, лентата на Весела Казакова и Мина Милева бе отличена „за екипна актьорска работа“ на Фестивала на българското игрално кино „Златната роза“. 

Ето и сюжета - „Жените наистина плачат“ разказва за пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар.

Филмът за една бройка /1 глас/ се размина с номинирането за български представител в Оскаровата надпревара. Теодор Ушев - световно признатият български аниматор, който живее и работи в Канада и който е бил в комисията по избора на българска номинация - взриви мрежата с коментара си, че става дума за системен сексизъм и че не е случайно това, че комисията е отхвърлила един женски филм.

„Моето лично мнение е, че тази година българското кино общество трябваше да каже mea culpa /вината е моя/ и да подкрепи филма на Милева/Казакова. Аз смятам, че извършихме престъпление спрямо жените артистки. И никакви естетически доводи не могат да „замият“ това престъпление...“ – категоричен е Ушев.

Въпреки това, като всяка талантлива и смислена творба, новият филм на тандема Милева-Казакова набира скорост и признание. И най-важното – докосва сърцата на публиката…

 

----------

ПП    Междувременно стана ясно, че "Жените наистина плачат" е спечелил приз и от международния кинофестивал на дунавските страни Dunav Film fest, който се провежда в град Смедерево, Сърбия. Новото отличие е Наградата за най-добра режисура. Още веднъж - честито на даровития екип!

 krf

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n