Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Британското разузнаване разкри крайната цел на Москва – да постави проруска марионетка в Киев

njГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Путин не може да преживее киевския майдан, който свали московското протеже Янукович. Целта на цялото това дрънкане на оръжие от страна на руснаците е една – дори с цената на военна инвазия в Киев да бъде инсталирана нова проруска марионетка. „Имаме информация, че руските разузнавателни служби имат връзки с много бивши украински политици“, се казва в изявление на британското външно

министерство. „Според нашата информация руското правителство се стреми да постави проруски лидер в Киев, като планира да нахлуе и окупира Украйна“, добавят дипломатите. В тази връзка министерството потвърждава, че "бившият украински депутат Евгений Мураев се разглежда като потенциален кандидат".

В прессъобщението се споменават и имената на Сергий Арбузов (първи вицепремиер на Украйна от 2012 до 2014 г., а след това временно изпълняващ длъжността министър-председател), Андрий Клюев (който оглавяваше президентската администрация на бившия глава на украинската държава Виктор Янукович), Владимир Сивкович (бивш заместник-секретар на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана) или дори Микола Азаров (премиер на Украйна от 2010 до 2014 г.).

„Някои от тях са в контакт с агенти на руското разузнаване, които в момента участват в планирането на атака срещу Украйна“, обвинява Министерството на външните работи в момент, когато десетки хиляди руски войници все още са разположени на украинската граница.

Да живееш в съседство с ромска махала, откъдето се носят нон-стоп мощни чалги, крясъци и писъци на пребити хора, определено е стресиращо. Стресът от голямата вероятност да бъдеш окраден, ограбен или пребит от мургави разбойници е невероятен. На подобен стрес Владимир Владимирович Путин подлага от доста години Европа, Близкия Изток, а и целия свят.

За да отвлече вниманието от своите действия в Украйна, Кремъл е способен да разпали паралелен военен конфликт в Западните Балкани – за това предупреждава геополитикът Януш Бугайски. Според политическия наблюдател, Европейският съюз /ЕС/ доказа, че е едно обединение на различни държави без истинска сплотеност и слаба външна политика. Великобритания, която снабдява украинците с противотанкови ракети, демонстрира повече европейско поведение от повечето страни от ЕС, най-вече Германия. Британците бяха принудени да заобиколят Германия и да прелитат над Полша, за да доставят оръжие в Украйна. В продължение на десетилетия германското въздушно пространство е използвано за военни доставки на НАТО с цел защита на Германия. Ролята на Берлин е не само неконструктивна, тя е дори регресивна, защото тя помага на Владимир Путин. От трите партии, които участват в управляващата коалиция, "Зелените" са най-шумни в защита на Украйна. Но, най-големият партньор в коалицията - Социалдемократическата партия начело с канцлера Олаф Шолц, е известна със своята проруска позиция и се страхува от какъвто и да е сблъсък с Москва. Социалдемократите с удоволствие ще отстъпят части от Украйна за да си гарантират мир с Москва вместо да защитават европейските принципи. Само да припомним, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, днес е член на Управителния съвет в „Газпром“. Една част от германските официални лица са изкушени да получат ангажимент в руски компании. Това руско-германско партньорство много вреди на европейското единство, на европейската сигурност и в крайна сметка на трансатлантическия съюз.

ffddНапрежението в Украйна може да има сериозни последствия за положението на Балканите и по-специално в Босна и Херцеговина. Нестабилността на Балканите може да се използва за отвличане на вниманието от руската агресия в Украйна.

Ситуацията на Балканите е доста мрачна: Нерешен конфликт в Босна и Херцеговина, предизвикан от великосръбския проект на Александър Вучич, който има своите последствия и в Черна гора. Този проект Вучич реализира с помощта на църквата, чрез съществуващата там коалиция и националистическите партии и други екстремистки сръбски институции. Тази политика пречи на трайното решение на сръбско-косовския конфликт, който Белград /подкрепян от Русия/, няма желание да реши.

„Страхувам се, че е възможно Балканите да бъдат следващата жертва на руския империализъм. – предупреждава Бугайски. - С други думи Путин може да се опита да отвлече вниманието на САЩ и съюзниците им от потенциалната война в Украйна с предизвикването на нова война на Западните Балкани. Според мен, на този етап основната мишена сега е Босна и Херцеговина.“

Специалният пратеник на Държавния департамент за Западните Балкани Габриел Ескобар прави огромна грешка с пропагандирането на инициативата "Отворени Балкани", която е ненужна, защото тя не решава нито вътрешните, нито пък междудържавните конфликти.

Всичко, което Белград и Москва подкрепят, не е добра идея. Т.нар. инициатива "Отворени Балкани" има за цел да работи за Сърбия и да увеличи нейното влияние. "Отворени Балкани" са един нео-югославски проект, създаден от Вучич. Шокиращо е как Албания се съгласи с това нещо.

 

-----------------

Януш Бугайски е старши сътрудник във вашингтонската фондация „Джеймстаун“ и експерт по Балканите и Русия.

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n