Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Тодор Живков преснел полицейските архиви на Гешев и с изнудвания си разчистил пътя към върха

DEUJHYГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Бащата на Тодор Живков е от правешкия род на Яшаровците – цигани-кръстеняци, които били доброзорно покръстени малко след Освобождението от един руски офицер. Майка му е от влашките села. Самият Тошко не блести с нищо и дълго време се прехранва покрай медицинската практика на жена си д-р Малеева. Има доста факти, които говорят, че през 30-те години той е бил вербован от хората на супер-полицая Гешев.

Затова след болшевишкия преврат другарят Янко с всички сили се стреми да се добере пръв до полицейските архиви. Няколко денонощия в кабинета си в бившия хотел „Славянска беседа“ той се рови, докато открие и прочисти полицейското си досие. По време на това ровене тарикатът безспорно попада и на досиетата на други свои колеги по доносничество. За да ги копира, той привиква при себе си придворния фотограф на Георги Димитров, който дава на др. Янко първите уроци по фотография, и то по заснимане на документи!

И така, невзрачният Янко сбъдва баснята за охлюва, който с пълзене се изкачил до върха. До върховете на Партията и на Народна република България…

 

Четете подробности ТУК

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n