Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Завърши първият модул от обучението на новите рейнджъри

crheГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Инструкторите се грижеха винаги да бъдем мокри, измръзнали, уморени или потиснати. На третия ден краката ми бяха станали на каша: напукани нокти, мазоли, които гноясваха от пясъка и от морската вода. Ръцете ми бяха пълни с трески от вдигането на дънери. Дори и главата ме болеше (от нас се искаше да носим непрекъснато стоманените каски). Пълзяхме в тиня, заобиколени от истински бойни мини, които

експлодираха на метри от нас. Обстрелваха ни с куршуми, когато бягахме по трасетата с препятствия. И всеки път, когато смятахме, че тичаме последните пет, десет или петнадесет километра, се оказваше, че трябва да вземем надуваемите лодки и да правим всичко отначало. Никой не умря и никой не отиде в болница, макар че имаше доста навяхвания и наранени колене и лакти.“ Цитатът от книгата на Ричард Марчинко най-точно описва ежедневието на част от военнослужещите в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) през последните две седмици. Под ръководството на инструкторите от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО, в периода 10. – 21. януари, новоназначени военнослужещи в групите „Специални сили“ преминаха двуседмична интензивна подготовка като част от началната военна подготовка в района на гарнизон Пловдив. Офицери, сержанти и войници от различни формирования на СКСО свалиха своите пагони и заедно преминаха през нелеките изпитания, допълнени от суровите атмосферни условия. Целта е да се тестват физическите и психическите качества на обучаемите. Програмата е планирана така, че чрез физическо натоварване, безсъние, липса на достатъчно храна и вода и неяснота за това което ги очаква в следващия момент обучаемите да се доведат до прага на техните физически и психически възможности и да завършат само най-мотивираните и подготвени военнослужещи.

Етапа на интензивна подготовката е разделен на два периода от по една седмица. През първата седмица се тестват индивидуалните качества на всеки един от обучаемите – психически, физически, интелектуални (включително писане на кратки есета по актуални теми), специфични умения, воля и др. Поради естеството на работа в групите „Специални сили“, изключително важно е военнослужещите да могат да работят в екип, затова и през втората седмица фокусът е към действия в състава на формированието – тества се работата в екип, лидерство, взаимопомощ, съобразителност, вземане на решения в необичайни ситуации.

„В Специалните сили не търсим основно физическата подготовка, която е изключително важна, но търсим и психическа устойчивост. Неведнъж много добре физически подготвени кандидати са се пречупвали на последващото натоварване, защото не са имали достатъчно мотивация, нямали са необходимата воля, а това са важни качества за нашата дейност“, казва майор Петър Влахов – ИД командир на Учебен център за подготовка и бойно осигуряване на СКСО.

„В Съвместното командване на специалните операции за трети път се провежда такъв тип подготовка. Тя е стандарт за прием на военнослужещи в редиците на Специалните сили, който подобряваме постоянно“, каза началникът на щаба на СКСО полковник Божидар Бойков. Като краен резултат, в края на втората седмица от интензивната подготовка на новоназначените в СКСО, над 90% от тях преодоляха всички трудности и след кратка, но заслужена почивка са готови да продължат със следващия модул от квалификационния курс.

 

--------------------------------

хаджи Димитър СТАВРЕВ

pan.bg

По информация на Пресцентъра на СКСО

 

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n