Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Усмивки – да! Но когато опонентите ти подмятат всякаква стръв и ти кълвеш… очевидно си лапнишаран

ledjГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ето как протече посещението на македонското правителство у нас. Според официалната гледна точка. „Поздравявам министрите и гостите от РС Македония, както и министрите на България за много добре свършената работа. Това е пример за новия подход с реални резултати, още по-впечатляващ беше докладът на останалите министри, като всеки от тях постави 10 реални задачи с много къси срокове за

изпълнение. Следващата среща е само след седмица на работните групи. Това ще бъде нивото на динамика, което се очаква от работните групи. Историческата група набеляза, че в следващите 4 месеца ще има поне 3 срещи и интензивна работа между тях“, обяви Петков. За момента няма да има промени в историческата комисия, уточни още той.

 Подписаните меморандуми целят икономическото развитие на целия регион, което и гражданите на двете страни ще усетят с измерими подобрения на стандарта на живот. Добросъседството ще бъде сложено на пиедестал и около него трябва да работим, подчерта премиерът. Дори Коридор 8 бе излязъл от европейските планове, а с днешния подписан меморандум го връщаме обратно на картата. Имаме да наваксваме много, но се надявам да е бързо, каза още Петков. Благодаря на моя приятел Димитър, който даде цялата си енергия и заедно сме целеустремени към общи резултати, каза още той.

МВнР на двете държави ще работят в паралел докато стават ясни резултатите по новите линии, нови пътища, КПП-та, икономически сътрудничества, едновременно паралелно ще вървят и политическите въпроси. Хубавото е, че днес поставихме рамката за общата работа и детайлния календар кога да се срещат всяка една от групите. По отношение на историческата комисия премиерът Петков заяви, че за момента няма да има кадрови промени в нейния състав.

От своя страна македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че през 2023 г. може да заработи КПП Клепало на българо-македонската граница и това ще бъде един от критериите за постигнат напредък между България и РС Македония. Той обяви, че министрите вече работят по конкретни проекти. За успех в политическата област Ковачевски смята че може да се говори, ако с България се постигне споразумение РС Македония да започне преговори за членство в ЕС.

Нека хвърлим и един неофициален поглед

към последните случки и събития.

Доцент Спас Ташев е експерт по Македония, работи за БАН. „Изгледах пресконференцията на двамата премиери. Ковачевски последователно отстоява старата успиваща ни идея, че българите ще бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония непосредствено преди еврочленството, когато ще се правят конституционни промени с цел хармонизиране с европейските принципи. След него взе думата Кирил Петков и се съгласи с тази позиция. Това на практика означава негов отказ от официалното искане на България българите да бъдат вписани в Конституцията като предварително условие за премахване на ветото.“ Това твърди доц Ташев.

Според експерта, диалогът е задължителен, за да се гради доверие между нашите страни. „Стана ясно, че Скопие ще е съгласно на много неща, в т.ч. и формално признаване на историческата истина, отразена в българската позиция. Но основната съпротива е насочена срещу вписването на българите в Конституцията. Мобилизирана е цялата пропагандна машина за оказване на влияние и формиране на мнение.“

Лош сигнал от София! Очевидно под правителствен натиск от снощната програма на БНТ бе свален документалния филм „Само защото бяха българи“ на Милена Милотинова. Лентата е разтърсващо свидетелство за преследванията и репресиите над българите в сърбоманска Македония. Това сваляне на филма в Скопие вече се тълкува като победа и е поредният пример за неадекватно българско поведение!

И за капак – да припомним по какъв елементарен начин Митко Ковачевски, премиер само на 15 часа, успя да подхлъзне наш Киро на динената кора на „фашизма“!

Тъжно!

Но, ако за производството на пробиотици или кетодиетични торти не са нужни познания по история и международни отношения, то за да бъдеш премиер на една държава с над 1300-годишна история, подобни познания са задължителни. Ако искаме достолепната ни България да не бъде възприемана с насмешка като нахилен лапнишаран, когото всеки амбулантен търговец може да преметне…

Ало, Радев?!

Чуваме ли се?

 

 

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n