Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ВСУ ще могат да разчитат и на нови бойни дронове и ултра-модерни радари

uklaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ е заявил, че първият полет с новата военна помощ на САЩ за Украйна ще пристигне в следващите 24 часа, това съобщи CNN тази вечер. Първият военен транспортен самолет с оборудване на стойност 800 милиона долара е на път към украинската армия. Американският служител оповести, че украинците ще приемат въоръжението на границата. Списъкът с

помощта не е публикуван, но официални лица по-рано заявиха, че най-спешните нужди, като гаубици и свързани с тях боеприпаси, както и радари, ще бъдат изпратени първи. Администрацията на Джо Байдън обяви в сряда нов пакет с помощи, който включва 11 хеликоптера Ми-17 /първоначално предназначени за Афганистан/, 18 броя 155 мм самоходни оръдия Howitzer и още 300 ракетни дрона Switchblade, както и радарни системи, способни да проследяват входящия огън и точно да определят целите.

Този пакет се различава от предишната помощ, защото включва по-сложни и по-мощни оръжия. Предишният комплект от военна помощ на САЩ беше обявен в средата на март – размерът му беше $800 млн. Според Ройтерс, това военно оборудване вече е доставено в Украйна. А миналата седмица Сенатът единодушно прие особено важния законопроект за възобновяване на схема от Втората световна война, която ще позволи на президента Джо Байдън по-ефективно да изпраща оръжие и други доставки в Украйна за неутрализиране на руската инвазия. Програмата за ленд-лийз, използвана по време на ВСВ, се смята за преломен момент в хода на войната, тъй като позволи на САЩ бързо да снабдяват съюзниците си с военно оборудване без отнемащи време процедурни пречки.

 

 

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n