Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руският флагман е проектиран да носи две ядрени бойни глави. Къде са те сега?

RCГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Флагманският кораб на Русия в Черно море, който потъна вчера след експлозия на борда, може да е носил ядрени бойни глави, предупредиха днес анализатори и експерти, които призоваха за спешно разследване на заплахата, съобщава „Дейли Мейл“. Крайцерът с управляеми ракети от съветската епоха "Москва" потъна в четвъртък близо до пристанище Севастопол, след като Украйна заяви, че е ударила

кораба с две крилати ракети, в резултат на което той се е преобърнал. Русия призна, че плавателният съд е потънал след пожар и експлозия на борда, но не каза какво е причинило пожара.

Сега има опасения, че "Москва" може да е отнесла две ядрени бойни глави в дълбините, което може да се превърне в инцидент тип "счупена стрела" - американски военен жаргон за инцидент с ядрени оръжия. Михайло Самус, директор на военен мозъчен тръст в Лвов, Андрий Клименко, редактор на Black Sea News, и украинският вестник Defence Express предупредиха днес, че "Москва" е проектирана да носи ядрени бойни глави, които биха могли да се монтират в носовата част на свръхзвуковите ѝ ракети Р-1000, предназначени за унищожаване на американски самолетоносачи.

„На борда на "Москва" може да е имало ядрени бойни глави - две единици“, каза Самус, а Клименко призова другите черноморски държави - Турция, Румъния, Грузия и България - да настояват за обяснение - къде са тези бойни глави, къде са били те, когато боеприпасите са се взривили.

Defence Express заяви, че е интервюирал експерти, включително конструктори и морски офицери, които единодушно и независимо са дали следния отговор - съществува реална възможност засегнатият флагман на руския Черноморски флот да е имал ядрени боеприпаси на борда.

Освен опасността от ядрена катастрофа, има и много въпросителни относно 510-членния екипаж на "Москва", който до голяма степен е в неизвестност от момента на поразяването на кораба на фона на очаквания, че стотици са загинали при експлозията на борда. До момента само около 50 души от екипажа са открити и са били прибрани от турски кораб, а други 14 души са били транспортирани до пристанището в Севастопол; де факто съдбата на около 450 души е неизвестна. Русия твърди, че е евакуирала целия екипаж, но на видеозапис, направен в Севастопол през нощта, се вижда, че десетки автомобили, за които се предполага, че са принадлежали на моряците, все още са паркирани на пристанището - което предполага, че собствениците им не са се върнали да ги приберат.

 

Четете още по темата ТУК

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n