Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Спец засече броя на оцелелите по спътникова снимка: 220 от 510-членен екипаж

minkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Военноморският експерт Х. Сътън /H. I. Sutton/ е използвал сателитни снимки и руски официален видеоклип, за да изчисли, че повече от половината екипаж на руския крайцер „Москва“ е извън строя. Министерството на отбраната на Русия публикува на 16. април видеозапис, на който се виждат оцелелите членове на екипажа. Във видеото се вижда и мъж, който прилича на капитана на кораба Антон Куприн, въпреки че украинското военно командване имаше данни, че той е загинал.

Експертът е установил местоположението на военния строй в Севастопол, плацът е с координати: 44.564798 °, 33.416280 °). От маркировката на тротоара, видяна на сателитни изображения, Сътън е установил, че присъстват около 90 офицери и 130 матроси. Целият екипаж се състоеше от 510 души. Руското военно командване настоява, че целият екипаж е бил спасен.

H. I. Sutton има широк поглед върху най-мощните военни флотилии в света, поддържа блог „Covert Shores“, и е написал няколко книги за руския флот. Да припомним, че вечерта на 13. април стана известно, че флагманът на Черноморския флот на Руската федерация - ракетният крайцер "Москва" е бил ударен от украински противокорабни ракети "Нептун". След мощна експлозия крайцерът с 16 крилати ракети на борда е изваден от строя и потъна.

Експертите анализираха изображения от спътници, показващи местоположението на корабите през облаци в атмосферата и определиха точните координати на местоположението на крайцера "Москва" в момента, в който украинските ракети "Нептун" го удрят. Журналист от Радио „Свобода“ се е свързал с роднина на един от руските моряци, служещи на „Москва“ и тя потвърдила смъртта му на крайцера. Жената признала пред репортера, че други 27 членове на екипажа са "изчезнали".

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n