Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Българо-руски шпиони вече са дали оферта на холандски пилот на F-35 от „Граф Игнатиево“

naigГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

САЩ отлагат с две години доставката на 8-те самолета F-16 Вайпър, за които вече е платено от България, тъй като се опасяват от изтичане на секретни данни за самолетите към Русия. Това пише изданието „Еуроактив“, като се позовава на мнението на двама бивши български министри на отбраната. "Забавянето на доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи на липсата на

доверие в българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Мисля, че договорът за F-16 е замразен по тази причина, тъй като сигурността на технологията не може да бъде гарантирана на 100 процента", цитира изданието думите на бившия министър Велизар Шаламанов. "Изпитваме затруднения с процедурите за защита на класифицираната информация. Работил съм в НАТО в продължение на десет години и знам как издават сертификати за достъп до класифицирана информация след проучване, което продължава шест до осем месеца. А тук нашите хора издадоха разрешение на Пеевски за по-малко от пет работни дни", заяви Велизар Шаламанов, който е признат експерт в сферата на сигурността.

Тодор Тагарев, който бе спряган за актуален военен министър /но бе блокиран от БСП/ е напълно съгласен с него. "България трябва да изгради система за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на МиГ в авиобаза Граф Игнатиево. Нуждаем се от 110% гаранция, че нито един руснак няма да стъпи повече там и че персоналът на базата няма да пие водка с руснаци", каза проф. Тагарев за „Еуроактив“.

През последните две години българската прокуратура проведе няколко разследвания срещу руски шпиони в страната, които доведоха до експулсирането на десетки руски дипломати от посолството в София. Досега няма осъдени българи за шпионаж в полза на Кремъл. Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в министерството на отбраната. Беше обявено, че групата е шпионирала в полза на Русия и се е опитвала да рдобере до технологична информация за новия F-16.

Бившите министри се изказаха в полза на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още разполагат със значителни ресурси и са много по-евтини. През 2019 г. София подписа договор със САЩ за доставката на 8 модерни F-16 Block 70, като плати авансово 1,26 млрд. долара за това, с което разходите за отбрана на България за 2019 г. надхвърлиха бариерата от 2% от БВП, както настояваха САЩ и НАТО. Решението получи силно одобрение в Брюксел и Вашингтон. САЩ обещаха да започнат да доставят самолетите през 2023 г., но по-рано тази година уведомиха България, че изпълнението на договора ще бъде отложено за 2025  "поради прекъсвания във веригата за доставки в резултат на пандемията от коронавирус". F-16 се произвежда серийно от 1976, като през това време е претърпял множество модификации. Версията F-16 Block 70 е свръх-технологична и с това изкушава руските разведки.

По-рано днес холандският "Nieuwe Rotterdamse Courant" съобщи, че разположените на летище „Граф Игнатиево“ нидерландски военни пилоти за охраняване на въздушното пространство на България е трябвало да предадат личните си телефони, за да се прекрати изтичането на лична информация и опитите за изнудване. "Сред войниците има такъв, който вече е получил предложение да сподели информация за холандските F-35 на българска територия срещу заплащане", каза командирът им Томас.

 

-----------------------------

По материали на БГНЕС

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n