Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Покупката на Марин льо Пен е струвала на Кремъл само 8 млн. евро

mazГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Как се нарича, когато плащаме на жена, за да ни обича, условно казано? А когато плащаме на мъж за нещо подобно? А когато тези мъже и жени са европейски „десни“ политици? А я си представете, че в България също се подвизават подобни персони от вида „Homo Politicus“?! Едно четиво на журналистката Анна Строганова, което няма да ви остави безразлични…

„Стратегическото сближаване между НАТО и Русия след края на войната“ е част от външнополитическия дневен ред на френския кандидат за президент Марин Льо Пен. Тази програма беше представена от ръководителя на "Националната асоциация" на 13 април - т.е., когато новините за престъпленията на руски войници вече станаха известни в целия свят. От началото на руската инвазия в Украйна един от основните европейски съюзници на Владимир Путин се опитва да играе на сигурно и да сведе до минимум връзките си с Кремъл, но продължава да подкрепя анексирането на Крим и се противопоставя на санкциите срещу Москва.

Резултатите от първия тур на изборите показаха, че близостта на Льо Пен до Кремъл не е повлияла на настроението на нейните избиратели. В резултат на гласуването лидерът на "Националния митинг" получи 23,15% от гласовете - това е преди повече от пет години, когато 21,3% гласуваха за Марин Льо Пен. Как успя тя и ще се промени ли ситуацията до втория тур, който ще се проведе на 24. април?

В края на февруари щабът на Марин Льо Пен отпечата 1,2 милиона предизборни брошури. Осем страници, лъскави брошури, раздадени на пазарите в цяла Франция. Авторите на брошурата представиха

Марин Льо Пен като

„адвокат на всички французи“

(тя е юрист по професия, но играта на думи се основава на факта, че тя се нарича адвокат на всички), разказаха нейната биография: споменавайки трогателни детайли, като любовта на лидера на френската крайна десница към котките.

Когато това стана известно на 1. март, ръководството на "Националното сдружение" нареди да се изземат и унищожат всички останали книжки. Официалният претекст за премахване на материали за кампанията беше предполагаема правописна грешка, която се е промъкнала в текста. Журналисти от Liberation се опитаха да я намерят, но не успяха. Установено е обаче, че брошурите съдържат известната снимка на Марин Льо Пен с Владимир Путин, направена по време на срещата им в Москва през март 2017 г. Очевидно след началото на руската инвазия в Украйна подобна снимка може да попречи на предизборната кампания на крайната десница.

„Ако кажете, че Русия е военна заплаха за други страни в Европа, мисля, че грешите в анализа си на ситуацията“, каза лидерът на френската крайна десница в интервю за CNN през февруари 2017 г.

В същото интервю Марин Льо Пен подкрепи анексирането на Крим, като подчерта, че жителите на полуострова „се чувстват като руснаци“. „Нямаше превземане на Крим“, настоя тя. През март същата година Владимир Путин лично помпозно прие шефа на френската крайно дясна партия в Москва. По време на тази среща е направена снимката, заради която пет години по-късно е иззет целия тираж на предизборните брошури на Марин льо Пен.

Няколко години преди тази среща, през есента на 2014 г., стана известно, че Марин Льо Пен е получила заем от девет милиона евро от Първа чешко-руска банка. Впоследствие банката фалира, а дългът на френската крайна десница беше изкупен чрез посредници от руската държавна компания "Авиазапчасть". Траншовете по кредита все още се изплащат от партия "Национална асоциация". От 9,14 милиона евро партията е платила малко повече от милион.

"Извличане на печалба от недостатък"

Ден след руската инвазия в Украйна Марин Льо Пен се обърна към обкръжението си с молба да изготвят комюнике, осъждащо руската агресия. Според АФП, Тиери Мариани, член на Европейския парламент и "свръзка в Кремъл" на френската крайна десница, който по-специално помогна на Марин Льо Пен да уреди въпросите с руския заем, не е участвал в написването на текста.

Според събеседниците на агенцията от обкръжението на Льо Пен, Мариани също е бил помолен да се „изключи“, след като нарече новината около взривяването на Драматичния театър в Мариупол „операция за опияняване“ на информационното пространство в своя Twitter.

Крайнодесният кандидат за президент отбеляза, че "многократно е изразявала солидарност с украинския народ, включително с бежанците, които трябва да бъдат приети при добри условия". Марин Льо Пен подчерта, че някои кметове от нейната партия са открили „места за приемане на украински бежанци“ в своите градове.

На 4. април, след разкритието за зверствата на руската армия в Буча, лидерът на френската крайна десница призна, че кланетата край Киев са "военно престъпление", но че виновникът, според нея, трябва да бъде назован от ООН след независимо разследване.

Няколко дни по-рано обаче тя отказа да нарече Владимир Путин „военен престъпник“. Льо Пен обясни този отказ с думите, че "мирните преговори са невъзможни, ако една от страните е обидена". В същото време ръководителят на "Националната асоциация" продължава да се противопоставя на антируските санкции. Марин Льо Пен гради предизборната си кампания около обещанието да увеличи покупателната способност на французите. Ембаргото върху руския петрол и газ би ударило портфейлите на обикновените французи, обяснява тя. На всички обвинения в прекомерна лоялност към руския режим Льо Пен отговаря, че действа изключително в интерес на Франция.

 

-----------------------------------

Предишната публикация на този анализ е в Радио Франс Интернасионал

 

  

 tgt

 

   Fluida

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n