Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Как бай Ганю Компетентния си вкара автогол: Вартоломей бил признал МПЦ като Охридска архиепископия!

vsmsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

О, санкта симплицитас! Приемаме, че Ян Хус е бил прекалено добре възпитан, за да нарече иносказателно и иронично простотията „свещена“. В нашите балкански ширини, обаче, това човешко „качество“ е прекалено широко разпространено и е добило параметрите на епидемия. Тоест, българската простотия не отбира от тънки иронии, а само от гьостерица /макар и словесна/… Да, хитрецът бай Ганчо вече не само

не е неграмотен, напротив – завършил е СУ, има и няколко магистратури от чужбина. Въпреки това, с лекота си вкарва забележителни автоголове. Ето как…

На 9. май бе публикувано официално изявление на Вселенската патриаршия във връзка със схизмата над Македонската православна църква. Ето неговия текст:

„Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Н.Пр. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос за Скопие и след като оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази църква, както и жалбите на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки "елей и вино" за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставя на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази църква "Охридска" (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина "македонска" и всякакви други производни на думата "Македония".“

Край на цитата.

Видяхте ли някъде в прес-съобщението формулировката „Охридска архиепископия“?

Няма и да я видите. Защото Охридската архиепископия е част от българската история. Не че патриарх Вартоломей внезапно е залюбил българския народ. Но в случая той говори за „Охридска“ църква. А в българското публично пространство изведнъж започва да се говори и да се тиражира, че Фенер бил признал МПЦ като Охридска архиепископия. С което на практика правим незаслужен подарък на братята „македонци“. Не е ли така?!

Друга, съпътстваща тема: БПЦ много се била изложила, като отказала на МПЦ да стане нейна църква-майка, а сега църква-майка на МПЦ станала Вселенската патриаршия. Ето каква е истината – добър или лош, патриарх Вартоломей има канонични права да издава томоси за автокефалия, не и патриарх Неофит. Евентуалното съгласие на Българската патриаршия да стане църква-майка на Македонската църква би имало само едно значение и евентуално следствие – един хубав общ банкет между българския и македонския синоди.

И така, ше ви замолим, братя българи: пийте вода от извора /от първоизточника/, четете внимателно и не си уйдурдисвайте. Също така – не повтаряйте като папагали чуждите уйдурми, макар и съчинени от „журналисти“, от богослови, че даже и от професори…

 

  

 tgt

 

   kij

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n