Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

До 2 месеца украинците ще се опитат да изтласкат нашествениците в Русия

peprГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Ръководителят на медията Conflict Intelligence Team смята, че след месец и половина до два украинската страна ще започне мащабна контраофанзива и тогава ситуацията ще се обърне в полза на Украйна. „В Донбас ще продължат боевете. Ако няма мобилизация, всичко ще се сведе до позиционни битки“, твърди Руслан Левиев. Ще има опити за извършване на руски щурмови действия с цел постепенно обкръжаване

на този или онзи град. Най-вероятно сега ще се проведат показни процеси над пленените войници от „Азов“ и украинските морски пехотинци, които са били в Азовстал. И след около месец и половина - два украинската страна ще започне широкомащабна контраофанзива. Очакванията за това в обществото са много силни.

Украинските генерали и самият Зеленски се вслушват в обществото в това отношение. Имат и ресурси за това. В Украйна е въведено военно положение. Новата бойна техника вече се появява на фронта. Украинците най-вероятно ще тръгнат от Донбас и ще се опитат да прекъснат линиите за снабдяване на руската армия.

Според Левиев, позовавайки се на западни източници, в Украйна в момента има около 80 000 руски войници. Той отбелязва, че има данни за все повече руски войници, които отказват да воюват на фронта. „В различните части, според различни оценки, те са от 30 до 40%. Реалният им брой е скрит от властите и висшите командири не знаят действителния брой на войските, с които разполагат за реални бойни действия."

Тези войници на Руската федерация, според него, живеят в отделни блокове и просто са натоварени с домакинска работа: копаят окопи, пренасят оборудване и боеприпаси и обслужват стопански нужди. Освен това, руската страна има проблеми с неработещо оборудване, със съоръженията за електронна борба.

Да припомним кой е Руслан Левиев. Той е руски компютърен програмист от сибирския град Сургут, а истинската му фамилия е Карпук. През 2014 година младежът създава своята медия CIT, която се занимава с разследване на военни конфликти по открити източници. Досега проектът е разследвал обстоятелствата на военни конфликти, включително в Либия, Сирия и Украйна. От февруари 2022 г. журналистите на CIT проверяват информация за войната в Украйна чрез открити източници - например за бомбардирането на гарата в Краматорск.

Неотдавна московски съд издаде задочна заповед за арест на Левиев, който е обвинен в разпространение на фалшиви новини за руската армия. Според разследващите, журналистът разпространява „фалшификати“ за руската армия „с изкуствено създаване на доказателства за наказателното преследване“. Максималното наказание е до 10 години затвор. Междувременно, Руслан напусна Русия и твърди, че се намира в Грузия.

По същия наказателен член, който влезе в сила в началото на март след началото на руската инвазия в Украйна, бяха образувани дела срещу десетки хора, включително журналисти и депутати. Една от първите беше известната блогърка Вероника Белоцерковская. Скоро бе заведено дело за "военни фалшификати" срещу публициста Александър Невзоров и издателя Иля Красилщик.

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n