Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Когато има Вяра, духът на запустението отстъпва назад

kiprewГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи днес Божествена св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски“, по-известен като Потопената църква в язовир „Жребчево“. Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовира. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков. Стойко

Стойков и днес не скри вълнението си, че за четвърта поредна година богослужебната традиция за богослужение в първата неделя на месец август се спазва. Именно през 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, подменена е подовата настилка, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма, почистена е растителността в близост. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други родолюбиви християни, помнещи предишното величие на храма. Тепърва ще се разглеждат различните варианти, които могат да спрат влизането на водата в него.

„Винаги трябва да се стараем сърцето ни да излъчва благост и доброта. В този прекрасен ден Бог ни допусна да влезем в храма на покровителя на цяла България - св. Йоан Рилски Чудотворец, за да измолим милост, благодат и мир и да бъдем всички в онази Вяра, която ни дава надеждата и любовта. Благопожелавам на всички здраве и благоденствие!“, с тези думи завърши словото си владиката след края на богослужението, в което взе участие и Архиерейският хор с диригент казанлъчанката Мария Денкова.

 

 

 

TOPALOV

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n