Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

пионинът на ГРУ бе идентифициран като полковник Михаил Микушин

iojkcvjnygГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Службите за сигурност в Норвегия обвиниха университетски преподавател, че незаконно е събирал разузнавателна информация под фалшива самоличност. Заподозреният се е представял за бразилски академик. В публикации в норвежките медии се казва, че той е идентифициран като руския гражданин Михаил Валериевич Микушин. Адвокатът на заподозрения заяви, че той отрича обвиненията. По-рано през

седмицата норвежки служители заявиха, че мъжът има бразилски паспорт и от 2021 г. работи като изследовател в университета в Тромсо в северната част на страната.

В коментари, цитирани от норвежките медии, говорителят на службите за сигурност Томас Блом заяви, че заподозреният е обвинен в събиране на разузнавателна информация, свързана с държавни тайни. Спецслужбите са установили, че мъжът, който се е подвизавал под името Жозе Асис Джамария, не е този, за когото се представя. Смята се , че заподозреният е излъгал също за възрастта си и в действителност е на 44, а не на 37 години, заяви Блом.

Христо Грозев от базираната в Нидерландия група за разследваща журналистика Bellingcat смята, че мъжът е полковник, свързан с руското военно разузнаване ГРУ. В съобщение в Туитър г-н Грозев казва, че е открил информация, която свързва руското име на обвиняемия с пансион на ГРУ.

"Добра работа, Норвегия - заловихте полковник от ГРУ", написа Грозев.

Запитан от норвежкия новинарски сайт NRK за потенциалните връзки на заподозрения с ГРУ, адвокатът му заяви, че не иска да коментира информацията от Bellingcat. Руското посолство в Осло твърди пред норвежките медии, че не знае кой е мъжът, обвинен в шпионаж.

През последните седмици норвежките служби за сигурност арестуваха няколко руски граждани, обвинени, че са работили за Русия като шпиони. Осем души бяха арестувани за това, че са управлявали безпилотни самолети в близост до критична инфраструктура или са я снимали. Страната - ключов член на НАТО, която замени Русия като най-голям доставчик на газ за Европа - е обезпокоена от наблюденията на дронове в близост до критичната си петролна и газова инфраструктура.

 

-----------------------------------------

За по-младите читатели - Щирлиц е името на главния герой от съветския шпионски филм за ВСВ "17 мига от пролетта"

С посредничеството на "Фактор.бг"

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n