Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

България е сред най-големите доставчици на оръжие за Украйна

tankakasГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Контраразузнаването на Службата за сигурност на Украйна предотврати серия от диверсии по железопътната инфраструктура, след като залови агент на руското ГРУ в Одеска област. Според разследването на прокуратурата на Одеска област, бившият полицай е сътрудничил на представители на руските специални служби от април 2022 г. Той събирал и предавал данни за местонахождението и

движението на военна техника на въоръжените сили на Украйна, обстановката в пристанищата Одеса, Черноморск и железопътния трафик.

За да изпълни поставените му задачи, предателят инсталирал два дистанционни фотокапана близо до железопътната линия в предградията на Одеса. Тези специални устройства му позволявали да проследява движението на подвижния състав в реално време и да получава подходящи снимки чрез мобилно приложение. За конспирация, руският агент непрекъснато сменял външния си вид и каналите за комуникация с руския си куратор, отбелязват от СБУ. Той също така използвал документи, издадени на подставени лица, по-специално паспорт на гражданин на Украйна.

Шпионинът е задържан при изпълнение на поредната задача в близост до жп-релсите. При задържането у вражеския диверсант са открити тротилова бомба с тегло 200 г и друг фотокапан. Освен това, в хода на по-нататъшните следствени действия, служителите на реда са иззели 11 тротилови шашки и противотанкова мина ТМ-62 с детонатори, укрити в тайник, предварително подготвен от нападателя. На задържания е повдигнато обвинение в държавна измяна и незаконно боравене с оръжие, боеприпаси и взривни вещества.

И ще новини за войната - Съединените щати ще предоставят на Украйна общо 8 /осем/ системи за противовъздушна отбрана NASAMS. Това съобщи на брифинг високопоставен представител на Министерството на отбраната на САЩ. "Съединените щати вече предоставиха 1400 Stingers, т.е. системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, а нашите съюзници и партньори също предоставиха значителен брой системи за противовъздушна отбрана с малък обсег. Съединените щати също обещаха 8 системи NASAMS и свързаните с тях боеприпаси, като две от тях ще бъдат в Украйна в началото на ноември, а още шест ще бъдат предоставени по-късно“, каза говорител на Пентагона.

Той добави, че няколко държави са предоставили боеприпаси за NASAMS и Съединените щати продължават да насърчават други съюзници и партньори да предоставят допълнителни боеприпаси на Украйна. Сега украинските военни се обучават да използват тези системи.

Междувременно, международни военни експерти потвърдиха небезизвестния факт, че България е сред най-големите /непреки/ доставчици на оръжия и боеприпаси за Украйна. От началото на годината ние сме изнесли за дестинации в Чехия и Полша „пушкала“ от съветски стандарт за повече от 2 млрд долара. Тоест, двойно повече, в сравнение със същия период на миналата година. Сега се очаква Парламентът ни да одобри и пряк износ на тежко българско въоръжение за ВСУ. Въпреки хленченето на руските матрьошки във Военното министерство и Резидентството, че не можем да се лишим от тежко въоръжение. Да припомним, че наличните ни изтребители Миг29 имат само още 1 година живот и след това ще са годни само за скрап. Преди няколко месеца Военноморските сили на Украйна обявиха в своя сайт, че България може да даде на Киев 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25. Освен това, наскоро военноремонтният завод „Терем“ в Търговище завърши модернизацията на 70 танка Т-72. Ако цивилизованият свят не помогне на украинците да спрат побеснелите руснаци, цяла Източна Европа и Близкият Изток ще бъдат под постоянната угроза от нови руски инвазии. Запомнете това добре, неуважаеми путинофили…

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n