Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Полковникът е обвинен за смъртта на пилота майор Терзиев и за щети на стойност 9 млн. лв.

samolaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Военно-окръжната прокуратура в София привлече като обвиняем полковник с инициалите М.О. за причиняване смъртта на майор Валентин Терзиев по непредпазливост. Пилотът на МиГ-29 загина на 9. юни 2021 г. при учебен нощен полет с бойни стрелби по мишена над Черно море, край Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше повишен в подполковник. По неофициална информация на някои медии, обвиняемият за

смъртта на военния пилот е полк. Методи Орлов - заместник-командир по летателната подготовка на "Граф Игнатиево". В деня на злополучното учение той е бил ръководител на стрелбите. Полковникът е обвинен и за нанасяне на тежки щети за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева.

"Според документите, обвиняемият е изпълнил немарливо ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра. Ръководителят на стрелбите не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т. След като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност", обясняват от прокуратурата.

Инцидентът стана по време на управлението на служебно правителство на Румен Радев и очаквано се проточи във времето. Предвид факта, че Радев е служил в базата в граф Игнатиево и вероятно са били правени опити да се „замаже“ случаят без да бъдат посочени виновни. Да припомним, че черната кутия беше пратена за разчитане в Русия, а разшифрованият запис така и не бе оповестен. Разследващи журналисти пък тиражираха версията, че българският Миг е бил свален с ракета, изстреляна от сръбски изтребител, също участник в това учение.

Според обвинението, полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил щети (разрушаване на самолет МиГ-29) на стойност от 9 032 587,09 лв. Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n