Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украинският флот от морски дронове е сериозна заплаха за руската база в Новорусийск

efgehГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Жителите на Херсон съобщават, че по време на окупацията руснаците са изхвърляли телата на убитите си войници на територията на сметището в покрайнините на града и вероятно са ги изгорили там. Информацията е на The Guardian, който се позовава на свидетелствата на местни жители. Според тях, на жителите на Херсон им е било забранено да се доближават до това сметище, което било оградено "от

любопитни очи".Според публикацията, причината за такава „нервна секретност“ е, че окупационните войски са имали цел да изхвърлят там телата на мъртвите си събратя и след това да ги изгорят. Местните разказват, че са видели руски камиони да пристигат на сметището и да разтоварват черни найлонови чували, които след това са ги подпалили, изпълвайки въздуха с голям облак дим и противна миризма на изгоряло месо. Жителите на Херсон смятат, че по този начин руснаците са се освободили от телата на свои войници, загинали по време на тежки боеве през лятото. Въпреки че някои от тях уточняват, че не са виждали директно тези тела. Работниците на сметището казват, че руснаците са избрали най-изолирания район за своите съмнителни дейности. На сметището все още могат да се видят останки от руски знамена, униформи и каски.

И още една новина, свидетелстваща за разпада в руската окупационна войска - мобилизираните в Луганска област биват обличани в униформи, взети от загиналите или ранени войници. В джобовете им новобранците намират лични вещи на предишни собственици, докато в същото време нова екипироввка, която пристига в окупираните територии, може да бъде закупена от местните бит-пазари.

Британското разузнаване, позовавайки се на съобщения в руски медии за атака на украински морски дрон в пристанището на Новоросийск, заяви, че всяка демонстрация на способността на Украйна да заплашва Новоросийск би била предизвикателство за Руската федерация.

По-специално, на 18 ноември много руски и украински медии съобщиха, че е извършена атака на петролен терминал в пристанището на Новоросийск на руското черноморско крайбрежие. Недалеч от нефтения терминал се намира голяма база на руския Черноморски флот. Британското разузнаване припомня, че руският Черноморски флот е преместил много от корабите си в Новоросийск, след като наскоро Украйна удари базата му в Севастопол в окупирания Крим.

„Руското командване вероятно е загрижено за заплахите за десантната флотилия, базирана в Новоросийск. Тези кораби са относително уязвими без ескорт и поеха по-голяма роля в снабдяването на руските сили в Украйна, след като Керченският мост беше повреден през октомври“, се казва в прегледа.

„Тези нараснали възможности на Киев ще подкопаят допълнително и без това намалялото морско влияние на Русия в Черно море“, казва британското разузнаване.

Да припомним, че в Литва закупиха морски безпилотен апарат за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с предварително събраните от дарения $250 000. Това обяви в Twitter литовският журналист Андрюс Тапинас, който по-рано събра средства за дрон Bayraktar за Украйна.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n