Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

US тежко въоръжение започна да пристига в България

avioniГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Авантюрите на кремълската хунта започват да вдигат градусите на напрежението в целия свят. "Самолетът на Страшния съд" е кацнал в Исландия. Авионът представлява въздушен команден и комуникационен пункт, който е проектиран да играе ключова роля по време на ядрена война. Това бе съобщено от от командния щаб на американските войски в Европа. E-6B Mercury е въздушен команден пункт на

военноморските сили на САЩ по време на операции на европейските сили на американската армия.

"След като Русия преустанови участието си в договора "Нов старт", преместването на самолета в Европа може да се разглежда като мярка за ясна антикремълска позиция“, казаха източници от Министерството на отбраната на САЩ. Мощният самолет се използва, за да комуникира със стратегически оръжия и по-специално с ядрен арсенал.

В продължение на повече от 30 години "самолетите на Страшния съд" на САЩ бяха почти непрекъснато във въздуха. Краят на Студената война стана причина машините да бъдат преведени в наземна бойна готовност. Русия също разполага със самолети на Страшния съд, които са модели Ил-80.

И още – огромен американски кораб с военно оборудване, предназначено за силите на НАТО, разположени в България и Румъния, пристигна на пристанище Александруполис, Гърция, съобщи АНА-МПА. В България и Гърция ще се проведат част от две големи военни учения на НАТО - „Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и „Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23). Ученията са в контекста на военния конфликт в Украйна. И двете учения се провеждат всяка година и покриват почти цялата територия на ЕС.

Американският кораб „Либърти прайд“ е с дължина 199,9 метра, широчина 32,26 метра и с газене 8,5 м. Корабът акостира в събота сутринта и започна да разтоварва военното оборудване, което чрез комбиниран транспорт ще продължи към България и Румъния. Корабът пристигна в гръцкия град Александруполис от пристанище Чарлстън, САЩ. Американският ферибот е сред първите от цяла верига от конвои с доставки за съюзническите сили в Югоизточна Европа – процес, който се очаква да продължи до края на август.

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n