Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Днес в Яш се стичат близо милион поклонници от всички православни страни

sv_PetkaНАШИЯТ КРЪСТ

Днес, 14-ти октомври,Българската православна църква почита паметта на българската светица Петка Търновска. Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

Живяла е през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните ѝ мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Името на света Параскева идва от гръцки и означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

През 1231 г. мощите на света Петка са пренесени от българския владетел Иван-Асен ІІ от Епиват в столицата Търново, където те остават до османското нашествие. След това те са пренесени в Сърбия, а по-късно и в дн. Румъния. Днес мощите на светицата почиват в румънския град Яш. На 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм "Св. Три светители" в Яш. Храмът е издигнат по времето на крал Василий Лупу и осветен от Молдовския митрополит Варлаам.

На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите ѝ са пренесени в новата митрополитска катедрала "Сретение Господне" в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

 

ЧУДЕСАТА НА СВЕТА ПЕТКА

Едно от записаните, официално констатирани чудеса, се случва през 1888 година. Тогава първоначалният храм, в който се съхраняват мощите на светицата бил затворен за реставрация, а раклата с мощите е преместена в малък параклис. През една декемврийска нощ обаче става пожар и всичко в параклиса изгаря. За да разследва причините и да запише щетите от пожара, на мястото идва областният управител по онова време Лео Негруци. Той установява, че всичко е изгоряло, стъклото на иконите, които са били в рамки, е стопено, свещниците са се огънали и почернели, раклата на светите мощи е изпепелена, дори възглавничката, на която са подложени мощите, се е превърнала в пепел. Но самите мощи са непокътнати, дори не миришат на дим. При този силен огън, който се е разгорял, това е истинско чудо. Този факт е документиран в полицейските анали на град Яш.

Друго впечатляващо чудо се случило по време на голямата суша в Молдова, след Втората световна война /вероятно през 1946 година/, когато жителите на областта били обречени на глад. Тогава митрополитът на Молдова, с благословията на вече покойния патриарх Теоктист, изважда раката с нетленните мощи на света Петка и започва литийно шествие, като  обикаля градове и села из Молдова. След като процесията излизала от всеки град, там завалявал дъжд. И дори тогава, във времето на прохождащия комунистически режим, някои вестници не премълчават, а отразяват вестта за процесията със светите мощи и за изневиделица рукналия дългоочакван дъжд в Молдова.

Ето и един съвременен случай отпреди няколко години. На 14 октомври в храма дошъл екип от местната телевизия, за да снима поклонниците. Репортерката анкетирала една жена, която разказала, че вече за трета година идва да се моли пред мощите на света Петка, защото всяка година, само няколко дни след поклонението, молитвата ѝ се осъществявала. Първият път, когато дошла тук, тя се помолила на света Петка да си намери работа, защото от дълги години била безработна. След два дни си намерила чудесна работа. На втората година детето ѝ било болно, дълги месеци го местели от болница в болница, и след молитва пред мощите детето ѝ получило изцеление. Тогава репортерката я попитала за какво ще се помоли през тази година на света Параскева. А тя отговорила, че ще се моли светицата да ѝ помогне да не остане без покрив над главата си, защото банката наскоро ѝ взела ипотекираната гарсониера. На същата вечер, репортажът бил излъчен по телевизията на Яш и тогавашният кмет Симират бил много впечатлен от силната вяра на жената и ѝ дал апартамент.

  

 lfswt

   ukraynna

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n