Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Скандалната заповед нанесе щети на авторитета на двете най-активни организации зад граница

ivanГБ

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов на 1 април е провел работна среща с председателя на Културно-информационния център „Босилеград“ Иван Николов, а на 2 април и с председателя на Българския културен клуб - Скопие Лазар Младенов.

На срещите подробно са били разисквани решенията за настаналите проблеми и възможностите за всестранно сътрудничество между КИЦ „Босилеград“ и БККС от една страна и ДАБЧ с цел изучаването на българския език и развитието на българската култура и просвета в Западните покрайнини, както и популяризирането на българската култура, история и традиции в Р Македония.

В резултат на проведените разговори, председателят на ДАБЧ Борис Вангелов със заповед № 21/03.04.2015г. е ОТМЕНИЛ заповед № 14 от 12. 02. 2015г. издадена от бившия и. д. председател на ДАБЧ Димитър Владимиров за  „заличаването на регистрацията на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград“ и БККС от водения от ДАБЧ Регистър на организации на българи, живеещи извън Република България съгласно чл. 3, ал. 1, т. 2 от Закона за българите живеещи извън Република България“. Това съобщи за „Гласът на България” Иван Николов

С тази заповед частично е призната, но не и напълно премахната вредата, която неоснователно и несправедливо бе нанесена на тези две български организации. Със заповедта за „заличаването“ например е било злоупотребено от кметската власт в лицето на босилеградския кмет Владимир Захариев по време на срещата с българския премиер, което пък е отприщило политическата кампания на сръбските власти за закриването на КИЦ „Босилеград“ като най-активна българска организация в Западните покрайнини.КИЦ „Босилеград“ изразява удовлетворение от разговорите с председателя на ДАБЧ  Борис Вангелов и последвалото отменяне на заповедта за „изтриването“ от регистъра на ДАБЧ.

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg