Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА ДИАСПОРАТА

Споделете ме

Новината е прецедент за българо-сръбските отношения

urnaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българската държава е получила разрешение от сръбските официални власти за провеждане на избори за президент и вицепрезидент и на национален референдум на 6 ноември 2016 г. както в Посолството в Белград и в Генералното консулство в Ниш, така и извън дипломатическите представителства на нашата страна - в Културно-информационните центрове в Босилеград и в Димитровград (Цариброд).

Така за пръв път от 7 години насам нашите сънародници в този район ще могат да гласуват на избори по родните си места.

Решението е положителен знак за много добрите отношения между двете държави. То е резултат и на срещата на министър-председателите на Република България Бойко Борисов и на Република Сърбия Александър Вучич на 13 септември в Бургас.

За откриването на секции в двата града е необходимо и подаването в срок до 11 октомври на минимум по 60 заявления за участие в изборите. Представителите на българското национално малцинство в региона вече започват подготовката за изпращане на заявленията до Централната избирателна комисия. Новината идва точно на празника на община Димитровград (Цариброд) – Рождество на Пресвета Богородица – 21 септември по стар стил.

  

soma 

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в СофияВремето със sinoptik.bg