Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

maimunkiИван ВЕЛЧЕВ

            На 31 юли т.г., на сесия на ОбС – Казанлък, беше обявена „радостната” вест: че Общината е загубила делото за т. нар. ”дупка” /бивша Инфекциозна болница/ и ще трябва да изплати на съответната фирма сума от около 3,3 млн. лв., плюс около 200 хил. лева съдебни разходи. Т.е. някакви си 3,5 млн.лева. Разбира се, както обикновено, виновни за това няма. Неизвестен извършител! Баба ми Минка!

 

 Даже не се разбра - чия общинска управа е виновна за това! Според ГЕРБ - това са ”управляващите от един предходен мандат”?! Този „изключително конкретен” отговор поражда у  мен въпрос към общинарите от ГЕРБ: извинете, ама в предходната управа ГЕРБ имаха група съветници, секретар на Общината и зам.-кмет по икономиката /а не по физическото възпитание/! Та, къде са били те тогава и как са проспали тези изисквания?

          За нищоговоренето от страна на групата на БСП… в познатия стил ”не съм от тях, как, Сийке!”, даже не искам да коментирам… Те тогава са били на Марс… И председател на Общинския съвет не са имали тогава…

          Сещам се, че и „Експерти за Казанлък” също имаха съветници тогава. Най-експертните! Е, не съвсем експертни, ама карай да върви…

          Т.е., като слушаш настоящите пререкания, през цялото това време общината е била управлявана от... извънземни! И вместо да се отговори: КОЙ е виновен за всичко това, казанлъшките граждани бяха отново „ощастливени” - групата на „Експерти за Казанлък” в специална вълнуваща декларация предложи този масраф да бъде платен от… гражданите!! При  това - без да е направен анализ на причините и на конкретните виновници. Няма такова нещо, тежката ситуация просто е паднала от небето!

          Но аз, като обикновен казанлъшки гражданин, трогнат от вниманието на общинарите към моите пари, бих искал да изразя „некои мои съображения”:

1. Драги експертни общинари! „Тежкото финансово положение” и „задължението от около 3,5 млн.лева” не са възникнали вследствие на природни бедствия, а на нечия човешка дейност или бездействие /а в правото престъпното бездействие се приравнява с действието/.  Общината не се „намира” просто така в това положение, както вие общолафите, а някои са я поставили там!

            Срамно беше да се наблюдава как на сесията вие си задавате риторичния въпрос “КОЙ?! Вие сте избрани от нас не за да ни задавате въпроси, а за да отговаряте на тях! Не ни трябват „питащи” експерти! Този въпроси можем и ги задаваме ние сами, без вашата „експертна” помощ! И ви го задаваме!

           

2. В общината работят толкова експерти! В Общинския съвет - експерт до

експерта, мила моя майно льо! Пак ще дойдат местните избори и пак ще четем и ще слушаме какви „гении” ще избираме!Чудя се и се мая, как при такова пренаселване с експерти, никой не се сети овреме за нещо толкова елементарно: че има общински наредби, регламентиращи изискванията за височина на сградите в този район! Как така тези изисквания бяха „пропуснати”, уважаеми експерти? Как, при тази свръхекспертност, се стигна до такова огромно за Казанлък задължение и… дупка в центъра? Как вместо да постъпят пари от успешна продажба, благодарение  все на „експерти” се стигна до... задължение?! Как беше в оня виц: ”Не било компютри, а компоти!”

           Вътрешното ми убеждение ме подсеща, че са възможни  само два /повтарям -

само два/ отговора: или сте много некомпетентни, или това е направено умишлено! Не знам кое от двете е, но знам, че трети отговор просто няма!

3. Сега ли се сетиха експертите, че са избрани от гражданите, че им е делегирано доверие и че трябвало да работят за интересите и нормалното функциониране на община Казанлък?    Вие не оправдахте нашето доверие, щом сте допуснали това! И тъй като сте политици, избрани сте след политически избори и водите политически борби, не ми говорете за „независими експерти”! Вие сте политици! И би трябвало да сте научили поне някои азбучни истини. Че политиката не е средство за решаване на проблеми /както вие ни призовавате/, а за тяхното ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ! В противен случай би трябвало да се занимавате с други дейности. Политика не е да пълниш дупката, а да не допуснеш тя да се изкопае!

4. Цялата декларация, а и поведението на драгите общинари, ми напомня на изявлението на гуверньора на БНБ Иван Искров за КТБ, според който ”ние сме невинни, думата и парите имат гражданите”… Искате от нас „съпричастност”, но все забравяте за вашата отговорност! Е, няма как да ви повярваме ей-така, на честна дума! И защо не се сетихте за нашето съпричастие, когато вземахте решението за „дупката”? Ами! Вие сте експерти по рождение! Е, няма как да бъдем съпричастни само при заплащане на масрафа! Все пак е неудобно някакси, нали, да ви отнемаме правото на... експертно заплащане.

 

5. Повикът „да погасим задълженията” ми звучи като ”дайте да дадем”!

Много сте ”отговорни”, няма що... Цялата ваша отоворност в случая се свежда до това - да искате от нас да ви платим масрафа! ”Страшна” отговорност! То направо живота си жертвате...

            Сещам се, че преди много години имаше т. нар. ”самооблагане”. Но тогава хора от съвета минаваха навсякъде и подробно обясняваха - за какво ще се похарчат тези пари. А и всеки лев се контролираше, а не както сега… цял месец да не се знае точно колко милиони левове - с чували, с куфарчета или в кашони са изнесени от една банка! Та, резултатите от самооблагането имаха ефект и бяха видими. А сега... дупка!

Експертите даже ни заявяват, че ще има открита и специална банкова

сметка… За да им платим ние сметките. Не казват в коя банка… на кой банков експерт. Щото нали си спомняте, че и най-големият банков експерт Цв. Василев беше окичван всяка година с какви ли не титли:”Банкер на годината”, ”Финансист на годината”, ”Мъж на годината”… А сега - „Фалит на годината”!!!

6. Като член на т.нар. ”обществен съвет” към Общинска библиотека „Искра”, съм свидетел и участник в постоянните и многогодишни предложения до „N” броя кметове, съветници, експерти и какви ли не, за изграждане на нова сграда на библиотеката! В отговор - мълчание, тишина, празни погледи. Кое е по-важно за вас и за казанлъшките граждани: нормалното функциониране на една от най-старите  и обществено значими за образованието и културата институции, или... дупката, която щеше да се превърне в поредния МОЛ? Защо за толкова години, вие, които се пъчите на всички кОлтурни мероприятия, не приехте идеята – да се организира постоянно събиране на средства за библиотеката? Защото не организирахте извънредни сесии за нея, а сега така се закахърихте за дупката? Нали се сещате, че с тези 3,5 млн.лева /и даже повече!/ досега щеше да се построи библиотека за чудо и приказ!

7. Не напомня ли вашият опит да прехвърлите вината и плащането на гражданите, на аналогичната ситуация в прочутата КТБ? Нали и там все още се опитват да ни натикат пак нас, гражданите, да плащаме за нечии зулуми? Както се казва:”Приватизация на печалбите и национализация на загубите”!

            Само че този път ние ви отговаряме: „НО ПАСАРАН!” - Няма да мине! Няма как, просто ей-така ние да ви плащаме некадърността, вересиите, или… Този път искаме /а не молим!/ за: ясно посочване на персоналните виновници /а не на общото ”предходно управление”. Наказани! Оставки!

          А дотогава? Дотогава… тъй като вие ни играете сатирични пиеси на всяка сесия, ние, казанлъшките граждани ще ви изиграем пиесата „Няма да платим, няма да  платим!” от Дарио Фо!

          Разбира се - съвсем безплатно!

  

 

   

   gwhyjk

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в КазанлъкВремето със sinoptik.bg