Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Зоран Заев започва чистка в своята партия СДСМ, но докъде ще стигне?

metodiИван НИКОЛОВ

Премиерът Зоран Заев като шеф на Социалдемократическия съюз на Македония подхвана масова подмяна на висши функционери в партията. Това повдига два

съществени въпроса. Първо - продиктуван ли е този акт от необходимостта за преоценка на идейното югокомунистическо наследство на партията? И второ - кардиналните кадрови промени ще предизвикат ли процес на реабилитиране на политическото наследство на Методи Шаторов - Шарло, чийто най-голям ”грях” според Тито беше неговата линия за откъсване на Македония от Югославия и за спиране на бруталната сърбизация на Македония.

Парадоксален е фактът, че вече почти 30 години самостоятелната македонска държава живее с „държавотворните” и идеологическите постулати, натрапени от Югославската комунистическа партия.

Договорите с България и Гърция обаче превърнаха младата държава в съвсем нов, модерен държавен субект, който за да продължи да съществува като равноправен партньор в международните отношения трябва да се освободи от всички заблуждаващи митове. А това са сатанизирането на делото на Методи Шаторов – Шарло като секретар на Покраинския комитет на ЮКП и не по-малко преиначавания и премълчаван първостроител на новата македонска държава след Втората световна война – Методи Андонов – Ченто. Неговите държавотворни принципи влизаха в остро противоречие със завоевателните и асимилаторски проекти на югокомунистическите стратези за Македония, заради което той беше осъден на 12 години затвор, от които излежа 9 .

                                            ***

Новото международно положение на Република Северна Македония поставя остро въпроса и за преоценка на фалшифицираната идейна първооснова на двете водещи политически сили в младата република – ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ.

ВМРО е задължена да преоткрие началата на нейните създатели и ръководители - от д-р Христо Татарчев, Даме Груев и Гоце Делчев до Тодор Александров и Иван Михайлов. Ако днешните нейни шефове нямат куража да сторят това, нека прочетат поне статията на Мария Бракочевич от 14 май 2016 г. в белградския в. „Политика”, озаглавена „Гоце Делчев – герой или антисръбски идеолог”! Тази статия ще им бъде полезна. Авторката цитира думите на доктор Александър Животич от Историческия факултет и мнението на специалиста в Белградската община Горан Весич, които звучат по един и същи начин: ”…Гоце Делчев като основател и ръководител на Българската македоно-одринска революционна организация (БМОРО) няма никакви заслуги нито за Сърбия, нито за Белград. Нещо повече, организацията, която ръководи е антисръбска…” Това е тест за сегашните водачи на ВМРО-ДПМНЕ. Начело на каква организация са те – на исторически автентичната или на претворената от Никола Груевски в сърбокомунистическа пародия?

От своя страна СДСМ е задължен да превърне днешната кадрова реконструкция в дългосрочен процес на преоценка, при която постепенно ще отпаднат заблудите и за Шарло, и за Ченто и те ще се превърнат в стожерите на истината за миналото, истината, в името на която двамата изгубиха своя живот.

И това никак не е трудно. Достатъчно е да се надникне в архивохранилищата в Скопие, за да се открият редица сборници с документи, писма, инструкции и заповеди, идващи от партизанските щабове на Тито, за да се разголи очевидната истина с каква настървеност се внушаваше на редовите партийни членове в Скопие, Прилеп, Битоля и по цяла Македония, че Шарло е „предател, ренегат и контрареволюционер”. И защо? Защото се противопоставя на асимилаторската политика на ЮКП в Македония, защото веднага след влизането на българските войски през април 1941 г. там, той поставя Покраинския комитет в Скопие под върховенството на ЦК на БКП в София, защото изгонва Блажа Орландич и Радивое Видич като сръбски агенти и защото отхвърля твърдението, че българската войска е окупаторска. Именно поради това, още на 24 юли 1941 г . в писмо до Покраинския комитет Тито нарича Методи Шаторов „Старог Бугарина”. Изпратените от Белград в Македония сърби Радивое Радосавлевич, Драган Павлович – Шильо, Светозар Вукманович – Темпо, както и сърбизираните македонци Лазар Мойсов, Видое Смилевски, Лазар Колишевски, Страхил Гигов, Цветко Узуновски – Абаз, трябваше да сатанизират Методи Шаторов, да го клеймят като бугараш и контрареволюционер, защото не искаше сръбската политическа зима да продължава в Македония. Защото той беше истински македонец, а не   м а к е д о н и с т – понятие въведено още през 1888 г. от Стоян Новакович – като преходна форма за сърбизиране и наложено след 1945 г. с насилие и кръв като „национален идентитет”.

Ето и някои образци-шедьоври за промиване на мозъците, но и илюстрация на съпротивителните сили у редовите членове на тяхната партия. В писмо от 28 февруари 1943 г. до ЦК на ЮКП Светозар Вукманович –Темпо ще напише: ”Със смяната на Шарловото ръководство не бяха унищожени в ядката си остатъците от неговата злодейска и фракционна дейност…”, а в доклада си от 8 август същата година продължава: ”В партийните организации постепенно се създаваше убеждението, че не трябва да се води борба против българските окупатори, а само против реакционното правителство на Филов…”

Особено важно е Зоран Заев да препрочете изказването на Цветко Узуновски – Абаз на съвещанието на I и II партизанска бригада на 21 декември 1943 г. в Преспа. Ще цитирам от него няколко съществени изречения: ”…Следи от неговата (Шарловата б.а.) политика все още съществуват. След Шарло и новото ръководство бе под влияние на Шарловата политика и неговата линия беше автономистична… ИЗЖИВЯВАНЕТО И РАЗБИВАНЕТО НА ТЕЗИ ВСЕ ОЩЕ АВТОНОМИСТИЧНИ И РАЗКОЛНИЧЕСКИ РАЗБИРАНИЯ… РАЗБИВАНЕТО ОТВЪТРЕ НА ТЕЗИ АВТОНОМИСТИЧНИ ТЕНДЕНЦИИИ – ТОВА Е ГЛАВНАТА ЗАДАЧА НА МАКЕДОНСКИТЕ КОМУНИСТИ…”

И въпрос към Зоран Заев: Днес, когато РС Македония е свободна, независима и евроатлантически ориентирана държава, автономистичните идеи на Методи Шаторов –Шарло продължават ли да са заплаха и ерес? Ако не са, тогава не трябва ли цялото дело на този проницателен и смел човек да бъде поставено на пиедестал на предстоящия конгрес на СДСМ и да се превърне в идеологически темел на обновителните процеси в тази партия?! Не само Заев, цялото ново ръководство на СДСМ, е длъжно да се запита продължител на чие дело е то, на Шаторов и на Ченто или на Лазар Колишевски? Колишевски, който с разгромяваща статия в ”Нова Македония”, срещу идеите на Методи Андонов – Ченто на 12 януари 1945 г. заклеймява и него, и привържениците му, приписвайки им „смъртния грях”, че искат да откъснат Македония от Югославия. Ето и думите му: ”Но всички те останаха в душата си неприятели на нашето единство с всички останали народи на Югославия… В искането по който и да е начин да отделят Македония от останалата Югославия… тоя сепаратизъм е най-новото превъплъщение на върховизма…”

Същият този Колишевски трийсетина години по-късно на 27 декември 1971 г. при смяната на Кръсте Цървенковски като партиен шеф на Македония, заявява: ”Всъщност, сегашният национализъм и сепаратизъм в С Р Македония са продължение на национализма на Шаторов, целящ да откъсне Македония от Югославия в полза на българите…”

                                         ***

Колко години делото на Шарло и Ченто се държи в Македония под непроницаем идеологически похлупак!?

Македония не иска да чете и слуша повече фалшивите спомени на Кироглигоровци, нито просмуканите с извратено себелюбие изповеди на Стоянандовци. Никой не се интересува вече от техните „страдания” и „възходи”, докато са слугували из канцелариите на Тито.

Македония иска да чуе най-после истината за Кървавиот Божик, за масовите гробове, за жестоките издевателства в Идризово, Добой и Голи оток, за хилядите безследно изчезнали след 1945 година.

Днес Македония напряга всичките си духовни сили, за да осмисли предсмъртните думи на Ченто, завещани на синовете му и цитирани от Коста Църнушанов: „ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ, КОГАТО ЩЕ СЕ ИСКА СМЕТКА ЗА ВСИЧКО СТАНАЛО!”

Това време дойде!

Пътят е един, колкото и труден да е той – към истината, изречена на висок глас и превърната в основен закон на младата република.

 

---------------------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този анализ е в БГНЕС.

Авторът Иван Николов е inжурналист, публицист и издател. Той е главен редактор на списание “България-Македония” и директор на издателство „Свети Климент Охридски“. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, автор на многобройни статии и книги по темата.

 

  

 

 

sa

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Битоля

Битоля
Битоля - Температура: <b/>20°C
Слънчево
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.3 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Охрид

Охрид
Охрид - Температура: <b/>20°C
Предимно слънчево
Температура: 20°C
Усеща се като: 20°C
Вятър: югоизток
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg

Времето в Скопие

Скопие
Скопие - Температура: <b/>21°C
Слънчево
Температура: 21°C
Усеща се като: 21°C
Вятър: изток
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg