Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 gg

   ГЛАСЪТ НА МАКЕДОНИЯ

Споделете ме

Тези момчета измиват срама от джендърското поведение на правителството спрямо Украйна

KAASQГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македоно-българският легион „Тодор Александров“ в Украйна е съвкупност от патриоти от Р. България и Р. С. Македония, готови да защитят свободата и световния мир. Де юре съществува от 15. март. ФВ-обществото научи за него след три дни, когато бе създаден и официалният профил на доброволческата бойна част. Той се поддържа на литературен български език, но повечето от публикациите са и на

македонската езикова норма. Изборът на Тодор Александров за патрон на легиона е пределно красноречив за духа на тази бойна единица.

„Аз съм оръдие само на идеята за освобождението на Македония и обединението на българския народ. Това съм го доказал с целия си живот, като съм пожертвал за тази идея всичко освен живота ми, който случайно е оцелял.“ Така пише щипският войвода, който няма никакви колебания относно българския си произход. С българско самосъзнание са и младите мъже, чиито корени са от Вардарска Македония, но са емигрирали и понастоящем живеят в САЩ и Западна Европа. Те са и основното ядро на Македоно-българския легион.

Първата публикация във ФБ-профила на легиона бе призивът към желаещите да станат доброволци. Можете да станете доброволец в Македоно-българския легион за защита на Украйна, ако вие:

1. Имате военен опит.

2. Знаете от първа ръка как да боравите с оръжия.

3. Сте уверени, че ще се справите във военни и стресови ситуации.

4. Имате силна воля да защитавате световния мир.

5. Сте готови да се присъедините още сега.

Юнаците оповестяват и от какво се нуждаят в своята мисия: модерни бойни каски, модерни бронежилетки, военно облекло (Extended Cold Weather Clothing System), прибори за нощно и термално виждане, дронове (всякакви), умни /smart/ мерници, теле-комуникационни апарати с криптиране. Още на следващия ден получават като дарение 10 дрона и започват учения с тях в Пловдивско.

„Днес правим учение за използване на дроновете, целта на отбор А е пазене на периметър и придобиване на атакуващи мишени. Отбор Б тренира нарушаването на периметъра и атака. Техническият отбор също така тренира с инструментите за заглушаване на радио сигнала на дроновете и от двете страни. Утре продължаваме с учението, като ролите на отбор А и Б ще се разменят. Очакваме утре още петима доброволци да се присъединят към нашия лагер. Отборът благодари на Том, който проведе обучението и сподели опита си с нас!“ Това съобщиха волонтиерите преди месец. За да ви разкажем повече за легиона, направихме опит да се свържем директно с тези смелчаци.

„Здравейте, пиша ви от Одеса!“ – така ни отговори Гьорче Ивановски, уточнявайки, че това име е псевдоним. Той е родом от Щип, но от доста години живее в Охайо. Учил е в американско военно училище и е служил като артилерист в американската армия, стигайки до чин сержант.

„Идеята за батальона се роди около средата на ноември 2020 г. – разказва Гьорче. - Ние сме българи, повечето от нас са добри приятели. Повечето сме от семейства, емигрирали от Вардарска Македония в западните страни.“

Според него, всички са завършили военни училища и са служили в западни армии. Събират се чрез различни военни клубове и започват съвместни действия, след като получават информация за струпването на войски около границите на Украйна от страна на Руската федерация.

“Решихме, че е важно за нас, като български патриоти и прозападни хора, да съберем сили и заедно да помогнем на Украйна. Нашата основна цел е да осигурим защитата на българското население в Украйна и да подкрепим действията на украинската армия срещу незаконната агресия на Руската федерация. Батальонът се финансира само от наши лични средства и дарения от наши приятели.“ Това уточни за „Трибуна“ Г. Ивановски.

Той се застрахова, че не може да навлиза в подробности къде са дислоцирани и колко са бойците от техния легион. Принципно, те не са на фронтовата линия и работят с няколко разузнавателни и охранителни екипа зад първа бойна линия. Първите им бойци пристигат в Украйна още в края на февруари, веднага след началото на военните действия. Но официално като бойна част легион „Тодор Александров“ фигурира от 15. март.

След победите при Николаев бойният дух и морал в нашия легион, а и като цяло при всички защитници на Украйна, са на много високо ниво и сега всички те се подготвят за следващата фаза на войната.

„Всеки ден коментираме и информираме украинските колеги за ситуацията в България. – признава Гьорче. - Те са ни изключително благодарни, че сме с тях, но усещат, че българската държава и общество не ги разбират и не им помагат достатъчно.“

И доброволците, и украинските власти са наясно, че България има отлична възможност да предостави тежка техника в подкрепа на Въоръжените сили на Украйна. Това, което те не могат да проумеят, е защо българската държава продължава да бави процеса и дебата в българския парламент за изпращане на тежко въоръжение в защита на бедстващия украински народ.

Властите в Киев са предоставили много оръжия за доброволците, но те имат проблеми с недостига на модерна оптика, прибори за нощно виждане и други оръжейни устройства, които могат да се намерят само в частни магазини на Запад. Сега легионерите са получили пратка бронежилетки, но все още има момчета, които нямат добри, надеждни каски. А уж българската държава обеща, че ще изпрати поне това. Има голяма нужда и от боеприпаси, защото защитниците се притесняват, че при едни активни бойни действия срещу руската армия може да възникне проблем и с тях.

„Аз съм артилерийски стрелец, но в момента изпълнявам пехотински задачи като наземно разузнаване и наблюдение с дрон. – допълва разказа си Гьорче Ивановски. - Сега съм в Одеса, за да получа нова екипировка, която пристигна от Полша.“

За финал – юнаците от Македоно-българския легион „Тодор Александров“ са получили силно мотивиращо съобщение от героичните защитници на град Ирпен.

„Украйна е пряк потомък на Стара Велика България. Слава на Украйна! Слава на Дунавска България! Слава на Македония!“ – това са написали техните братя по оръжие…

 

LGD

 

 

 

Помощта навреме е двойна помощ

Бойци от различни националности се бият за свободата на Украйна

 

В Международния легион, който бе създаден веднага след началото на руската инвазия, се записаха доброволци от различни страни: британци, канадци, западноевропейци. Но има и други части, съставени от чужди поданици, които заедно с украинските бойци защитават свободата на Украйна. Логично, първи на помощ се притекоха мъже от онези народи, които са изпитали на гърбовете си руската „любов“. Два чеченски батальона воюват срещу руските „сепаратисти“ в Донбас още от 2014 година; формированията носят имената „Джохар Дудаев“ и „Шейх Мансур“. Първият батальон бе командван от знаменития бригаден генерал Иса Мунаев, който загина в битката за Дебальцево през февруари 2015. Сега и двата чеченски батальона бяха ангажирани с отбраната на Киев. Грузинският легион също е част от Силите за териториална отбрана на Украйна от 2014 година.

По същото време в Украйна активно действат и белоруски доброволци, които са воювали в състава на различни украински бойни части. Но на 9 март тази година те се събраха заедно в батальон, който носи името на Кастус Калиновски. Белорусите също защитават Киев. В битките за Буча загина белоруският доброволец Иля Литвин, а в Ирпен - Дмитрий Апанасович. Наскоро бе обявено формирането и на белоруски полк „Пагоня“ /“Преследване“/ като съставна част от Международния легион.

За македоно-българския легион „Тодор Александров“ в състава на Териториалната отбрана вече стана дума. Няма как да не споменем и легиона „Свобода за Русия“, който бе създаден от руски войници, които доброволно минаха на страната на Украйна. Очаквайте подробности.

 

  

 tgt

 

   kij

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в БитоляВремето със sinoptik.bg

Времето в ОхридВремето със sinoptik.bg

Времето в СкопиеВремето със sinoptik.bg