Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Парламентарни избори 2014

protest-PFПротест пред Централната избирателна комисия организираха членове и симпатизанти на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО”. Със знамена и възгласи няколкостотин протестиращи застанаха пред входа на ЦИК, за да изразят гнева и безпокойството си от действията на държавните чиновници, след като в петък се разбра, че 150 секции ще бъдат отворени в Република Турция за предстоящите избори за български парламент. 

Протестиращите огласиха площада пред ЦИК с викове „турски мекерета“, „долу ДПС“, „България“, „Местан – слуга на Ердоган“, „Турция не е Европа“.

„В Македония, където живеят много българи, които искат да гласуват, ще има едва 3 секции, а в Турция, където живеят хора, наричащи себе си турци и доброволно са напуснали България - ще отворят 150”, възмути се от трибуната съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО. Той припомни как в предишни избори в подобни секции за минути са „гласували” стотици, а тези гласове подменят вота и диктуват какво ще е управлението на България. Затова от трибуната Каракачанов призова решението на ЦИК незабавно да бъде преразгледано и в Турция да има възможност да се гласува само в българските консулства и в посолството, както е в другите държави. Той напомни, че на политическата сцена има „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и както се пее в българската песен „ние не сме вече рая покорна” – ще се преборим за България!

Пред множеството лидерът на ВМРО добави, че само преди месец служебният министър-председател е поел ангажимент за честни избори. „Сега той има две алтернативи: или да замълчи и да понесе позора от това, което се случва, или да каже „не”- което е достоен избор”, каза Каракачанов.

Данчо Хаджиев, съпредседател на НФСБ, направи ретроспекция, че още правителството на Орешарски е било на практика правителство на ДПС. „Интересите на кого представляваше в това правителство Цветлин Йовчев, Писанчев, министърката на младежта и спорта, Дилян Пеевски?“ – попита риторично Хаджиев и очерта тревожната тенденция умишлено турският език да се прокара като втори официален в държавата ни.

Председателят на сдружение „БГ патриот“ Петър Харалампиев се възмути, че над милион и триста хиляди българи, които живеят на територията на Македония, няма да могат да гласуват, тъй като там ще има открити само три пункта за изборите на 5 октомври.

Димитър Стоянов, председател на Национал-демократична партия, информира хората, че цяла нощ юридическият екип на Патриотичния фронт е работил върху текста на жалбата, която се внася днес. Тя е адресирана до Върховния административен съд и иска отмяна на решението на ЦИК, което касае откриването на секции за гласуване извън България.

Той обясни, че според запис от заседанието на ЦИК – членовете на комисията са успели в изключително кратък срок да проверят основанията за откриване на толкова много секции в Турция.

В края на митинга юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера информира, че жалбата на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ вече е внесена надлежно в деловодството на ЦИК.

Той изказа мнение, че аргументите в документа са изключително силни и проверени и се надява ВАС да отсъди в полза на жалбоподателите, в полза на българите.

Любопитен факт бе, че в подкрепа на протеста застанаха и представители на сирийската общност в България, които също са жертва на политиката на турския неоосманистки президент Ердоган.

----

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n