Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

108 ценни награди ще отпътуват по пощата към своите щастливи притежатели

grtГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Приключи XХIV Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци”, включен в националния календар на МОН за изяви по интереси, както и ХIV Национален конкурс за детски хумористични литературни творби „Присмехулници”. Организатори на съревнованията са Министерство на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски”,

със съдействието на Военен клуб - Казанлък. За „Малките нашенци” бяха получени 619 рисунки и приложни творби от 91 институции от 48 населени места от цялата страна. В ОДК – Казанлък се проведе оценяване на произведенията на младите художници от жури с председател художника Иван Гайдаров. Спазвайки критериите за идея, настроение и талантлива реализация на въображението и на веселите моменти от детството и юношеството, бяха присъдени 80 награди, от които 14 специални, 28 - класирани от школи и 21 - класирани от училища на І, ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории, както и 11 поощрителни награди. Специалните призове са на Фондация „Чудомир”; Община Казанлък; ЛХМ „Чудомир”; на журито; на МОН; на РУО – Стара Загора; на Национален дворец на децата – София; на Човешка библиотека; Специална награда за плакат, за оригинална идея и за най-малък художник.

За „Присмехулници” бяха получени 166 литературни творби от 99 индивидуални участници от 27 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст. експерт в РУО – Стара Загора, журира получените творби и присъди наградите на младите писатели – 6 от тях са специални, 8 допълнителни и 15 класирани на І, ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи. За поредна година Студио за дизайн „Хеликон” изработва дипломите на отличените, като отпечатва рисунката на всяко дете върху грамотата му. Издават се диплянки с наградените изящни творби и книжки с класираните литературни произведения на талантите от страната, благодарение на „Дженерали Застраховане“ АД – Казанлък.

В двата конкурса взеха участие деца и младежи от 20 области от цялата страна, което е доказателство за високото ниво на провеждане на мероприятията. Големият интерес към конкурсите и многото участници в тях са ги утвърдили като едни от най-престижните в страната, което доказва, че Казанлък се е наложил като културен център на България.

За 24. поредна година „Малките нашенци” и „Присмехулници” съхраняват духа на големия майстор на писалката и четката - Чудомир, като същевременно дават възможност да се изяви и усъвършенства талантът на неговите наследници – бъдещото поколение хумористи. Въпреки обявеното извънредно положение в страната, и тази година ОДК успя да организира тези детски инициативи и да зарадва 108 от участвалите млади таланти. Поради отмяна на официалната церемония по награждаването, всички отличени ще получат своите грамота и медали чрез куриерски пратки.

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n