Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Твърди специалистът по сигурността Велизар Шаламанов

velГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Не, поредният шпионски скандал, свързан с интереса на Русия към една натовска страна като България определено не е сюжет от буфо-опера. Това са реални неща, друг е въпросът, че българските офицери от Министерството на отбраната са били следени от нашето разузнаване в продължение на повече от половин година. Вероятно арестът им неслучайно е оставен за предизборната кампания. Но трябва да сте

сигурни, че арестуваните са дребни риби. Аз съм убеден, че важните шпиони на Москва у нас са на много по-високо ниво!“ Това заяви за портал „Гласът на България“ в Карлово спецът по кибер-сигурността Велизар Шаламанов. Той работи за Института за информационни и комуникационни технологии на БАН и в Организацията за комуникации и информация на НАТО; понастоящем е водач на листите на „Демократична България“ в Пловдив-област и Монтана.

„Русия продължава да използва старите си връзки и симпатии в по-малките и по-уязвимите членове на НАТО и ЕС за създаването на шпионски мрежи и получаване на достъп до западните тайни. Русия умело използва съществуващите и бившите мрежи на службите за сигурност, които са живи и здрави дори три десетилетия след падането на комунистическия режим“, това коментираха наблюдателите от The Wall Street Journal тази седмица.

„В последните години България изгони няколко руски дипломати заради шпионаж и събиране на информация за числеността на американските войски в страната, например. Според експерти по сигурността, освен в България, Русия разполага с обширни разузнавателни мрежи и в други бивши съветски сателити“, посочва още базираната в Ню Йорк медия.

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n