Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

САЩ и Великобритания са фактически съучастници в изнасилването на Украйна

raaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 5. декември 1994 година бе подписан Меморандумът от Будапеща, с който Украйна се отказва от ядрените си оръжия, а САЩ, Русия и Великобритания се ангажират да гарантират териториалната ѝ цялост. Подписите си под документа поставят президентите Бил Клинтън, Борис Елцин, Леонид Кучма и британският премиер Джон Мейджър. Към момента на подписване на документа

Украйна е третата по ядрена мощ държава в света. С подписа на Кучма тя се присъединява към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и се отказва от своите 1700 ядрени бойни глави, монтирани на междуконтинентални ракети и такива със среден обсег, както и авиационни атомни бомби. Първият влаков ешелон с ядрени боеприпаси напуска територията на Украйна през март 1995 година. През нощта на 2 юни 1996 година Украйна вече е държава, на чиято територия няма ядрено оръжие. Ядреният арсенал на Киев е предаден на Москва.

Точно 20 години по-късно една от страните в документа – Руската федерация – анексира Крим и провокира сепаратистки бунтове в рускоговорящата Източна Украйна. Какви мерки предприеха другите страни гаранти на ядреното споразумение САЩ и Великобритания?

Абсолютно никакви!

„Отказът на Киев от ядрено оръжие се оказа историческа грешка! – заяви Александър Турчинов, секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна. – Дадените ни гаранции за безопасност не струват и колкото хартията, на която са написани. Западът постъпи с нас не по партньорски.“

С мнението на Турчинов се солидаризира и Олег Ляшко, лидер на украинската Радикална партия: „Ние сме длъжни да поправим стратегическата грешка, която остави страната ни без ядрен арсенал. За това е нужна само политическа воля!“

Има ли политическа воля у ръководството на Украйна да действа с твърда ръка, след като държавата от няколко години се управлява от един професионален комедиант? Когато Путин анексира Крим, тогавашният украински министър на отбраната Валерий Гелетей бе категоричен, че Украйна ще си върне полуострова. И се закани, че Киев отново ще се сдобие с ядрено оръжие.

„Заявлението на министъра на отбраната В. Гелетей за възможно връщане на Украйна на статута на ядрена държава и създаване на оръжия за масово поразяване - това е провокация, към която е необходимо да се отнесем сериозно“, коментира тогава заместник-председателят на комисията по отбрана към Държавната дума на РФ Франц Клинцевич.

„Не трябва да се забравя, че науката в Украйна винаги е била развита, от тази гледна точка създаването на ядрена бомба няма да бъде проблем“, добави той. Според Клинцевич,

за създаването на ядрена бомба

от Украйна е нужен обогатен уран.

На територията на страната има 17 енергоблока на АЕЦ, които обаче не са предназначени за обогатяване. „Ако те освободят няколко енергоблока и се заемат с решаването на тази задача, процесът ще отнеме доста време. Но за 10 години ще се справят“, предупреди руският депутат.

Украйна е наследила от СССР значителен потенциал. Това са ядрени технологии, използвани за мирни цели и учени по ядрена физика. Не трябва да започват от нулата, заяви от своя страна военният експерт Андрей Кленов. Според него, в Западна Украйна и в големи части на Източна Украйна има заводи, произвеждали ракети „Сатана“ (съветски стратегически ракетен комплекс трето поколение). Преди началото на бойните действия в Украйна тези заводи бяха консервирани, а цялата техническа документация, чертежи и технологии бе пренесена в Киев.

Украйна също има „Точка У“ - тактически комплекс, който използва балистични ракети с обсег на действие 120 километра. Тези ракети могат да носят ядрен заряд. Кленов смята, че ако президентът на Украйна приеме решение за създаване на ядрено оръжие, то

Киев може да създаде „мръсна бомба“

буквално за дни,

като се използват взривни вещества и радиоактивни материали от Чернобил.

До днес един от ключовите въпроси пред руския Генщаб и руското разузнаване беше този – в състояние ли е Украйна да използва под някаква форма ядрено оръжие в случай на сериозен военен конфликт? Тази бе и основната причина за неинтензивността на военния конфликт в Източна Украйна.

Какво означава сегашното струпване на руски войски на украинската граница? Обикновено дрънкане на оръжие или подготовка за мащабна интервенция – изпреварващ удар, преди Киев да е станал ядрена сила?

Във всеки случай, ленинградският джудист още в началото на войната в Сирия се убеди, че и САЩ, и Великобритания /а и Западът като цяло/ са меки китки. И той може безнаказано да се държи като пъпчив махленски бандит, който обира стотинките на по-малките деца.

В случай на мащабна руска интервенция, на съвестта на Вашингтон и Лондон ще тежи вината, че те са фактически съучастници в измамата, обезоръжаването и изнасилването на един народ. Украинския.

 

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n