Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Националният парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ ще представи експозицията в Музея на Възраждането

artГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Утре, 20. април, в сградата на Музея на Възраждането на ул. „Д-р Л. Заменхоф" № 21 във Варна ще се открие изложбата „Командирите на Българското опълчение". Изложбата е дело на екипа на базирания в Казанлък НПМ „Шипка - Бузлуджа". „Те бяха офицерите, които водеха опълченците в огъня на Старозагорския бой, по обвитите в барутен дим височини на Шипченския проход, по снежните поля

на Шипка-Шейново. Те ги учиха на военно дело, подкрепяха ги, страдаха с тях, тържествуваха с тях. Те бяха командирите на Българското опълчение", подчертават авторите на изложбата.

На 17. април/29. април 1877 г. главнокомандващият действащата руска армия на Балканския полуостров великият княз Николай Николаевич издава заповед № 40 за създаване на Българско опълчение, а жителите на руския град Самара подаряват на Българското опълчение бойно знаме, наречено на града – Самарско знаме. То е изработено още през 1876 г. и е предназначено за участниците в Априлското въстание в България. Знамето е връчено на 6. май 1877 г. край Плоещ на прославилата се след това Трета рота на Трета опълченска дружина с командир подполковник Павел Калитин. На него са изобразени Иверската Света Богородица и братята Св. св. Кирил и Методий.

Българското опълчение участва в едни от най-тежките боеве по време на войната 1877-1878 г. - при Нова Загора, битката при Джуранли и отбраната на Стара Загора. Изнася основната тежест на августовските боеве при Шипка заедно с Тридесет и пети пехотен брянски полк и Тридесет и шести пехотен орловски полк от 9./21. до 11./23. август 1877 г. Проявява се в битката при Химитлийския проход, Шейновската битка и разгрома на Централната армия. Със забележителното си участие Българското опълчение се утвърждава като синоним на най-високите воински добродетели на българската възрожденска нация.

Изложбата може да бъде разгледана от 20. април до 2. юни в работното време на музея: от понеделник до събота, от 10:00 ч. до 17:00 ч.

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n