Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Десетки хиляди достойни руски граждани излязоха на протест по целия свят

putГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес по улиците на градовете в цялата Руска федерация – от Владивосток до Санкт Петербург – излязоха на протести десетки хиляди привърженици на Алексей Навални. Легендарният руски опозиционер бе задържан в края на януари след като слезе от самолета на летище "Шереметиево" в Москва, където кацна с полет от Берлин. Обвиненията срещу него са, че е нарушил условната си присъда. Навални бе на

лечение в Германия, след като през август м.г. бе отровен от агенти на ФСБ. Протестът е организиран, след като преди дни стана ясно, че здравето на Навални се е влошило в резултат на обявената от него гладна стачка в затвора. Междувременно, днес руският президент Владимир Путин излезе с обръщение към Федералното събрание, в което не стана дума нито за конфликта в Източна Украйна, нито за политическия затворник Навални.

Силоваците на Путин арестуваха стотици от протестиращите, сред които хора от ръководството на Фонда за борба с корупцията, който направи разтърсващи разследвания за черноморския дворец и личното богатство на Владимир Владимирович. Протести имаше и в много европейски страни, в Америка и Австралия, където има активна руска диаспора – в това число и в България. Протестиращи излязоха по улиците на Бургас, Варна и София.

"Протестът ни е и в подкрепа на всички около 500 политически затворници в Русия. Някои са задържани по време на мирни протести, като нашия днес. Ние сме също и срещу войната с Украйна", каза един от организаторите на бургаския протест Денис Кулпин.

"Европа не разбира, какво се случва в Русия. Това, което става сега с Украйна, може да се случи и с България, и с други страни. Русия може да води хибридна война на границата си с прибалтийските държави", заявиха протестиращите. Те издигнаха плакати в подкрепа на Навални и срещу управлението на Владимир Путин, скандирайки "Путин - оставка".

mks

 ------------------------------

Протестиращи в Бургас и Магадан

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n