Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Байдън ще признае официално арменския геноцид от страна на Османската империя

FAГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Русия започва да изтегля войските, струпани на границата с Украйна. Решението беше обявено след провеждането на голямо учение в Крим, с участието на десетки кораби, самолети и артилерийски установки. Министърът на отбраната обяви, че армията е постигнала целите си. Струпването на войски беше повод за предупреждения от Съединените щати, Германия и Франция, че Москва ще понесе

санкции, ако предизвика нов конфликт в Украйна. Вашингтон заяви, че ще следи внимателно ситуацията след обявеното от Русия изтегляне на войските.

И още - американското министерство на отбраната е уведомило официално Анкара, че отстранява Турция от програмата за американските изтребители F-35. Преди това е бил анулиран съвместният меморандум за участие в програмата, който Турция е подписала през 2007 г. На негово място бил изготвен нов меморандум, в който обаче Турция не фигурира сред осемте участника - САЩ, Великобритания, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия. Турция планираше да купи 100 самолета Ф-35. Елиминирането на Турция от авиационния проект се дължи на кризата между Анкара и Вашингтон заради покупката от страна на Ердоган на руските системи за противовъздушна отбрана С-400. Междувременно стана ясно, че американският президент Джо Байдън възнамерява да признае официално арменския геноцид от страна на Османската империя през Първата световна война на 24. април, когато по света се почита паметта на жертвите.

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n