Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Само след дни ликуващото „Осанна“ на еврейския народ ще бъде заменено с „Разпни Го!“

VHOГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес Иисус тържествено влиза в Иерусалим, „възседнал осле“ и съпроводен от ликуващите викове „Осанна, благословен идещият в името Господне“. Това е един от най-трагичните празници през църковната година, предшестващ с пет дни Христовото разпятие. На пръв поглед изглежда, че това е празник на Христовото признаване, когато народът, впечатлен от чудото с Лазар, е готов да приеме Христос като свой политически

вожд, очакващ от Него победа над враговете. Именно от това погрешно очакване произтича и трагизмът на празника – само след дни ликуващото „Осанна“ ще бъде заменено с „Разпни Го!“. Влизането на Христос в Йерусалим изпълнява древно пророчество за Него от прор. Захария: „Ликувай от радост, дъще Сионова, тържествувай дъще Йерусалимова: твоят Цар идва при теб, праведен и спасяващ, кротък и седящ на ослица и младо осле...“ (Зах. 9:9). Христос влиза в Йерусалим скромно, без знаците на светската власт, липсва царска процесия, с Него са само учениците Му и ослицата с малкото осле. Още тук се открива изреченото по-късно пред Пилат, че Царството на Христос не е от този свят. Следователно целта на влизането Господне в Йерусалим е и разрушаването на мечтите на евреите за земно царство на Месия. Тържественото шествие на Христос в този ден е начало на пътя Му към Кръста и Разпятието.

Според народния календар, Цветница е празникът на цветята и цъфтежа, който отбелязваме в неделята преди Възкресението. Наричан още Връбница, този празник се празнува на шестата неделя на Великденския пост. Според старите български обичаи празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.

На този ден продължават Лазаровите обреди и обичаи. Обичаят повелява рано сутрин на портата или врата на всяка къща да се закачват венчета от осветени в храма върбови клонки, защото те пазят от зло и неплодородие. На Цветница вярващите берат върбови клонки, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат Христос в Иерусалим. Това е причината празникът да е познат и като Връбница. Клонките се освещават заедно с пролетните цветя чрез молитви в църквата. Когато богослужението приключи, всеки взима от осветените клонки и цветя и ги носи вкъщи за здраве. Част от върбовите клонки се слага пред икона, за да пази дома от злини. От останалата част се оплита върбово венче, което се поставя над входната врата. Привечер на Цветница момите и ергените за последен път играят лазарското хоро и момите хвърлят в реката върбови венчета за късмет и берекет.

Честит имен ден на всички празнуващи!

 

------------------------------------

Източник: Православен календар за тази година

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n