Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Прокуратурата натисна съда да признае Фонда за борба с корупцията за екстремистка организация

dceГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес Путин върна Русия с 30 години назад - в ерата на СССР. Руската прокуратура спря дейността на общественото движение "Щабовете на Навални". Това съобщи адвокат Валерия Ветошкина от обединението на юристите "Команда 29", което представлява в съда движението на най-големия критик на властта в Русия. "На офисите на Навални и на Фонда за борба с корупцията беше наредено

незабавно да преустановят дейността си", написа в Туитър Иван Жданов, директор на фонда.

"Прокуратурата поиска от съда да забрани на организациите, свързани с Навални, да правят публикации онлайн, да организират протести и да участват в избори", каза Леонид Волков, съюзник на Навални. На 16. април прокуратурата поиска от съда да признае за екстремистка организация Фонда за борба с корупцията на опозиционния лидер.

"Под прикритието на либерални лозунги тези организации участват в създаването на условия за дестабилизация на социалната и социално-политическата ситуация. Действителните цели на тяхната дейност са създаване на условия за промяна на основите на конституционната система, включително използване на сценария на "цветна революция", казва прокуратурата.

В съобщението се посочва още, че тези структури помагат на "нежеланите международни организации да действат на руска територия".

Алексей Навални е известен с антикорупционните кампании в Русия и е един от най-големите критици на президента Владимир Путин.

През август миналата година опозиционният лидер беше отровен с Новичок. След завръщането си от Германия, където се лекуваше, беше незабавно арестуван и беше осъден на две години и половина затвор за нарушаване на стара условна присъда.

На 6. април лекарите, които поискаха достъп до Навални, бяха задържани пред затвора. Миналата седмица в цяла Русия се проведоха масови протести в защита на Навални. ЕС и САЩ наложиха санкции на Москва и настояха за незабавното му освобождаване. След многохилядни протести в огромната страна в защита на политическия затворник, Навални най-после получи квалифицирана лекарска помощ и обяви, че прекратява гладната си стачка, продължила повече от 3 седмици.

 

------------------------------

По материали на „Свободна Европа“

 

 

   

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n