Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Засега няма данни за жертви и разрушения вследствие китайската безотговорност

meteГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Голям сегмент от китайската ракета "Long March - 5B" навлезе в земната атмосфера и се разпадна над Индийския океан в неделя, съобщи китайската космическа агенция, след трескави прогнози за това къде ще падне 18-тонният обект. Официални лица в Пекин заявиха, че има малък риск от свободно падащия сегмент на ракетата "Long March - 5B", която изстреля първия модул от новата космическа станция на

Китай в земната орбита на 29. април.

"След мониторинг и анализ, в 10:24 (02:24 по Гринуич) на 9. май 2021 г., останките от последния модул на ракетата-носител Yao-2 Long March 5B навлязоха в атмосферата", се казва в изявление на Китайската космическа агенция, предоставящо координати в Индийския океан близо до Малдивите. Уточнява се, че по-голямата част от сегмента се е разпаднала и е била унищожена по време на повторното навлизане в атмосферата.

Службата за наблюдение Space-Track, която използва американски военни данни, също потвърди повторното навлизане в атмосферата. "Всички, които следят повторното навлизане в атмосферата на Long March 5B могат да си отдъхнат. Ракетата е паднала", пише в Туитър.

Падането на сегмента съвпада с прогнозите на някои експерти, че отломките биха се пръснали в океана, като се има предвид, че 70 процента от планетата е покрита с вода. Но неконтролираното повторно навлизане в атмосферата на толкова голям обект породи опасения относно възможни щети и жертви, въпреки че има малка статистическа вероятност. Американски и европейски космически власти бяха сред онези, които проследяваха орбитите му и се опитваха да определят кога и къде може да падне. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че американските военни не планират да го свалят, но обвини Китай в небрежност. Миналата година отломки от друга ракета паднаха по селата в Кот д'Ивоар, причинявайки структурни щети, но без наранявания или смърт.

"Падането в океана винаги е било статистически най-вероятно", пише астрономът от Харвард Джонатан Макдауъл. "Изглежда, че Китай е спечелил своята хазартна игра (освен ако не получим новини за отломки на Малдивите). Но все пак това беше безразсъдно." Макдауъл каза по-рано, че Китай трябва да преработи дизайна на Long March-5B, за да избегне подобни сценарии.

 

---------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС, АФП

 

 

   


 

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n