Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Безследно е изчезнал д-р Мураховски, макар че миналото лято действаше в услуга на Кремъл

atvГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министърът на здравеопазването на руската Омска област д-р Александър Мураховски е изчезнал безследно по време на лов. През август 2020 г. той беше главен лекар на болницата на "Бърза помощ" в Омск. Там беше приет опозиционерът Алексей Навални, който беше проявил признаци на отравяне. Новината идва след най-малко два смъртни случая сред лекарите, лекували Навални. Съобщението

за изчезналия министър дойде от местни медии, цитирани от опозиционния сайт "Медуза". На 23. април властите в Кремъл обявиха сайта за "чуждестранен агент".

В около 16 ч. на 7. май Александър Мураховски излиза на лов с високопроходим автомобил (АТВ), като е тръгнал от ловна база в района. Оттогава местонахождението му е неизвестно. Близките са го търсили близо денонощие, преди да се обърнат за съдействие към полицията. Според местен сайт АТВ-то е било открито в близко блато, но от Мураховски все така няма следа. Той се издирва от местната полиция и Росгвардия, които твърдят, че търсенето е осуетено от трудно проходими участъци в ловния район и частично заблатената местност.

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални се почувства зле на 20. август 2020 по време на полет, прекосяващ Сибир. Пилотът кацна аварийно в Омск и Навални беше приет в местната болница № 1, известна като болницата на "Бърза помощ". Предварителната диагноза на лекарите беше, че Навални е отровен с неизвестно халюциногенно вещество. Той е бил лекуван съобразно тази хипотеза. Този факт, наред с решението на пилота да кацне аварийно, се смята за основен фактор, спомогнал за физическото оцеляване на Навални. По-късно опозиционерът беше лекуван в германската клиника "Шарите", където група експерти стигнаха до извода, че Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок.

Изчезналият Александър Мураховски беше главен лекар на болницата в Омск, приела Навални. Той е лекарят, който оспори предварителната диагноза на пациента и съобщи, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата. Той е и лекарят, който не допусна бързото транспортиране на опозиционера до Германия. Навални беше пуснат да замине едва след като изтекоха 48 часа от постъпването му в омската болница. За тези си прокремълски действия Александър Мураховски беше повишен и стана министър на здравеопазването на Омска област. Месец по-рано по собствено желание беше напуснал заместникът му Анатолий Калиниченко, който беше наблюдаващият лекар на Навални. Друг заместник на главния лекар – д-р Сергей Макшимишин - почина през февруари на 55-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Той отговаряше за въпросите на анестезиологията и реанимацията. През март почина още един лекар, работил по времето на хоспитализирането на Навални - Рустам Агишев. Той беше завеждащ на отделението по травматология и ортопедия. Като причина за смъртта му се сочат последиците от инсулт, който той е прекарал през декември 2020 г. Агишев беше на 62 години.

 

----------------------------------------------------

Бел. ред. Предишната публикация на тази информация е в "Свободна Европа"

 

 

   


 

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n