Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Цивилизованият свят подготвя крути санкции и изолация за тоталитарния режим в Беларус

hhesgГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вчера слугите на Лукашенко извършиха нечуван акт на международно пиратство, като отвлякоха ирландски пътнически самолет. Американският сенатор Боб Менендес, председател на сенатската Комисия по външните отношения, и седем европейски парламентарни лидери осъдиха инцидента със самолета на ирландската авиокомпания “Райънеър” (Ryanair) и задържането на беларуския опозиционен

журналист Роман Протасевич, като призоваха за санкции от страна на ЕС и НАТО срещу правителството на президента Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

“Използването на бойни самолети за прихващане на граждански полет е акт на пиратство, извършен по маршрут между две страни членки на ЕС и НАТО”, заявиха в обща декларация осемте председатели на парламентарни външнополитически комисии от САЩ, Чехия, Латвия, Германия, Литва, Ирландия, Полша и Великобритания

“Призоваваме Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да започне незабавно разследване на това явно нарушение на свободния международен въздушен транзит и заплаха за авиацията. Дотогава настояваме страната да бъде отстранена от организацията и да бъде наложена забрана на всички полети над Беларус, включително полетите от и до страната”, се казва в текста, публикуван от пресслужбата на Менендес.

Освен това, законодателите призоваха страните от НАТО и ЕС да наложат санкции срещу беларуското ръководство и да “прекратят неговите възможности да използва Интерпол и други международни организации за по-нататъшни атаки срещу демокрацията в Европа”. “Тези безразсъдни действия са изложили пасажерите и екипажа на голяма опасност”, заявяват парламентаристите, които настояват за “свободни избори под наблюдението на ОССЕ” в Беларус и за “незабавно и без всякакви условия освобождаване на Протасевич и на всички другии политически затворници”.

Остава да видим как ще постъпи българският президент Румен Радев. Дали ще има кураж да се присъедини към цивилизования свят или ще докаже своите зависимости от Кремъл.

 

 

   


 

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n