Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Къде минават границите на националната диктатура?

romzaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Александър Лукашенко направи опит да си върне неофициалната титла на главен злодей на Европа, след като на 23. май издаде заповед на изтребител от белоруските ВВС да принуди пътническия самолет на ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair да кацне летището в Минск, който летеше от Атина до Вилнюс през въздушното пространство на Беларус. Той направи това само за да може да арестува

бившия редактор на каналите Nexta Telegram Роман Протасевич, който беше на борда на този самолет, след като избяга от Беларус в Европа поради политическо преследване у дома. Лукашенко успя по един ужасен начин да напомни на Европа, уморена от трагичните новини от Беларус, докъде се простират границите на националната диктатура и колко опасен може да бъде личният режим дори за тези, които имат късмета да живеят извън официалната му юрисдикция.

Мащабът на действията, предприети от Минск за арестуването на 26-годишния Протасевич е впечатляващ.

Властите организират такъв голям лов само за онези,

които смятат за наистина опасни.

По същия начин, след като изтребители принудиха пътнически лайнер, летящ от Дубай до Бишкек, да кацне на иранска територия, иранските власти успяха да арестуват лидера на сунитската терористична група Джундала Абдулмалик Риги, който беше на борда на самолета. Групата пое отговорност за нападенията, при които загинаха, според иранските власти, над 150 военни и служители по сигурността. Четири месеца след задържането на Риги той бе екзекутиран.

В Беларус Протасевич също се счита за „замесен в терористична дейност“ и е вписан от Комитета за държавна сигурност в съответния регистър. Заедно с основателя на Nexta, Степан Путило, той е обвинен в няколко престъпления наведнъж, най-тежкото от които е организиране на масови безредици (член 293 от Беларуския наказателен кодекс, до петнадесет години затвор). По този начин беларуските служители по сигурността квалифицираха призивите на Nexta белорусите да излязат на протест срещу фалшифицирането на резултатите от президентските избори през 2020 г., на които Лукашенко беше обявен за победител. Обвиненията бяха повдигнати срещу Протасевич през есента на 2020 г. задочно: по това време той вече беше напуснал Беларус и замина за Европа, където подаде молба за политическо убежище. Още по-рано той престана да бъде главен редактор на Telegram каналите на Nexta, обяснявайки това със стратегически разногласия с Путило. Тоест, Протасевич не е бил политик и не е участвал в изборите, но неговата дейност като медиен активист беше достатъчна, за да може режимът на Лукашенко да го приеме като реална заплаха.

Принудителното кацане на самолета и задържането на летището в Минск на Протасевич (както и неговата приятелка, руската гражданка София Сапега) предизвика остра реакция в Европа; искания за незабавно освобождаване на активиста бяха изразени от представители на няколко държави. Един ден не се знаеше нищо за местонахождението на Протасевич и едва вечерта на 24. май беларуското министерство на вътрешните работи съобщи, че той е в затвора. Анонимни „доброжелатели“ успяха да информират майката на Протасевич, че той е в критично състояние в болницата. Това съобщение се оказа фалшиво, но успя да изплаши мнозина - като се има предвид онова, което знаем (включително благодарение на Nexta) за бруталността на белоруските сили за сигурност. И скоро един от беларуските проправителствени Telegram канали публикува видео, в което Протасевич - без очевидни наранявания, но със следи от грим по лицето - заявява, че се чувства добре и „продължава да си сътрудничи“ с разследването за организиране на масови безредици.

„Давам показания“,

казва Протасевич пред камерата.

Къде и от кого е заснето видеото е неизвестно. Но е известно, че беларуските специални служби имат опит в изпращането на такива видео-послания - например с призива на Светлана Тихановская към сънародниците си да спрат протестите, които тя прочете от лист. А записът, както се оказа, е бил направен в кабинета на председателя на белоруската Централна избирателна комисия Лидия Йермошина в присъствието на двама служители на службите за сигурност, след което Тихановская напусна Беларус.

Но не е само заплахата за живота на Протасевич. В продължение на повече от две лукашенковски десетилетия, Беларус научи Запада да очаква лоши и дори ужасни новини за това, за което е готов режимът, който се бори за оцеляване. И след безпрецедентната вълна от протести и също толкова безпрецедентна реакция на беларуските власти и служители на службите за сигурност, нови милиони хора научиха за това (отново благодарение на Nexta).

Не само това, което Лукашенко направи сега, но и как го направи - това наистина порази всички.

Безразсъдството, с които човекът, който някога се гордееше със званието „последния диктатор на Европа“, рискува повече от сто живота на пътници и екипаж на пътнически самолет, в Европа без никакъв намек беше описано като държавен тероризъм.

Тероризмът и въздушното пиратство са наистина сериозни обвинения и общият смисъл на изявленията на европейските власти се свежда до факта, че санкциите в широкия смисъл на думата трябва да бъдат не по-малко сериозни. Първо се въвеждат ограничения за авиационната индустрия. Страните от Европейския съюз ще забранят на самолетите на белоруския превозвач "Белавия" да кацат на летищата на страните-членки, Великобритания взе същото решение, Украйна планира да направи това (в този случай руснаците ще бъдат лишени от възможността да летят до Киев, до който от Русия няма директен полет, а се минава транзитно през Минск). Без да чакат затварянето на небето над Беларус за международни полети, няколко европейски авиокомпании - включително латвийската airBaltic, полската LOT, унгарската Wizz Air, скандинавската SAS и германската Lufthansa - вече са решили да избягват въздушното пространство на Беларус.

Беларус на Лукашенко

познава тежестта на санкциите

(включително личните санкции за самия Лукашенко), чиято тежест е смекчена с помощта на Русия.

Подкрепяйки икономически и политически режима на Лукашенко, Кремъл всъщност одобрява това, което той прави в страната си. И в същото време заема някои патентовани беларуски практики. Дори и сега Кремъл се ограничи до рутинни фрази: „трябва да разберем какво точно се е случило, Москва няма да бърза да оценява инцидента с Ryanair в небето над Беларус“. Но сред пътниците в този полет имаше руски граждани, включително приятелката на Протасевич, която всъщност е държана като заложник (руското посолство в Минск съобщи вечерта на 24. май, че все още не е получило консулски достъп до нея в специалния център за задържане.

Но фактът, че срещу Лукашенко бяха отправени толкова тежки и директни обвинения, говори не само за готовността на Запада за нови, потенциално по-строги санкции. Има още една важна знакова подробност. Рискувайки живота на стотици хора, Лукашенко напомни на света, че Диктаторът, готов на всичко, за да запази властта си, представлява заплаха не само за гражданите на страната си. Такъв режим е физически опасен за милиони граждани на съседни държави.

 

-----------------------

Бел. ред. Горният текст е официалната позиция на руската разследваща медия „Проект“

 

 

   


 

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n