Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ще се превърне ли Габарево в място за поклонение пред паметта на Престолонаследника Алексей и на принцеса Анастасия?

nikolГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Резултатите от новите изследвания на т. нар. „екатеринбургски останки“, за които се предполага, че принадлежат на руското царско семейство, ще бъдат разгледани през ноември т.г., от участниците на Архиерейския събор на Руската православна църква. Това стана ясно от съобщение на агенция „Интерфакс“. Междувременно, членовете на Синода са се запознали с доклада на Псковския митрополит

Тихон (Шевкунов) относно генетичните изследвания на останките от Екатеринбург, както и с информацията, предоставена от Следствения комитет на Русия за различните изследвания (молекулярно-генетични, физико-химични, трасеологични, балистични, графологични, исторически архив, съдебно-медицински: антропологични и криминалистически). Експертизите са назначени като част от новото разследване по наказателно дело за убийството на членовете на царското семейство Романови.

Да припомним историята. Официалната версия за събитията отпреди 103 години е такава: през нощта на 17 юли 1918 г. в Ипатиевия дом в Екатеринбург, със заповед на изпълнителния комитет на Уралския областен съвет на работниците, селяните и войнишките депутати, ръководен от болшевиките, са били екзекутиран чрез разстрел руският император Николай II, семейството му и част от неговата свита. Седемдесет години по-късно, през юли 1991 г. на стария Коптяковски път близо до Екатеринбург, под десетина стари дървени траверси е открит гроб, в който са намерени останките на девет души. Според разследването, те са принадлежали на членове на царското семейство – Николай II, императрицата, дъщерите им – Олга, Татяна, Анастасия, както и на техния лекар и прислугата. След откриването на масовия гроб и проведените експертизи, предполагаемите останки на членовете на царското семейство са погребани с почести през 1998 г. в гробницата на Петропавловския събор в Санкт Петербург. Две години по-късно Романови бяха канонизирани от РПЦ.

На 29. юли 2007 г. по време на нарочни разкопки южно от мястото на първото погребение са били открити и овъглените останки на още двама души. Става въпрос за около 200 грама недоизгорели костици, но експертите твърдят, че те принадлежат на царския престолонаследник Алексей и сестра му Мария.

Но мнозинството от руския народ не бе убедено, че екатеринбургските останки принадлежат наистина на Романови. Ропотът продължаваше дълго. Така под давление на РПЦ през 2015 година бе възбудено ново следствие. Зъбните експертизи доказаха, че череп № 4, за който се твърдеше, че принадлежи на императора, е с изключително зле поддържани зъби, прогнили от кариеси. А документалните източници са категорични, че Николай II е посещавал редовно своя зъболекар и зъбите му са били в отлично състояние. Съмнения поражда и зъбният статус на останалите, дамските черепи от Екатеринбург – по зъбите им има следи от изключително много кариеси, макар и обработени от висококвалифициран за времето си специалист зъболекар. Няма логика това да са зъби на 17 – 20-годишни принцеси. Това са зъби очевидно на доста по-зрели жени, раждали няколко пъти /има връзка между ражданията и количеството на калция в костното вещество и зъбите/. С две думи – очевидно стана, че екатеринбургските останки са на двойници на царското семейство. Даже някои изследователи твърдят, че това са сем. Филатови, които са били в родствена връзка с Романови.

С две думи – ако новото следствие наистина има за цел да стигне до истината, то публично трябва да се признае, че разстрелът през нощта на 17. юли в Ипатиевия дом е инсценировка. Така става актуална версията, че болшевиките /по неизвестни засега съображения/ са запазили живота на Романови. Засилва се и правдободобността на версията за габаревската връзка, според която оцелелите царевич Алексей и княгиня Анастасия пристигат в началото на 20-те години на ХХ век в казанлъшкото село Габарево. Там живеят и оставят костите си в българската земя.

Ще съберат ли смелост руските архиереи да обявят наесен фактите такива, каквито са? Препъни-камък може да се окаже вече взетото решение за канонизацията на Романови. Но и то не би било проблем. Защото, дори и да не са разстреляни от болшевиките, царят и неговото семейство безспорно са претърпели мъченичество – било в пленничество /каквато е версията за съдбата на Николай II/ или в принудително изгнание. И така са заслужили ореола на светии…

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n