Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Министърът на отбраната категоричен, че останалите МиГ-29 са изправни и няма да бъдат приземявани

migГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 вече е отворена, но е с нарушена херметизация. Експерти обясниха, че това не е фатално, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време. "Имаме опасения, че участъци от платките в черната кутия са с нарушена херметизация и са възможни повреди", потвърди в ефира на "Здравей, България" министърът на отбраната Георги

Панайотов. По думите му, технологията на изпълнение е много сложна. "Има многослойни платки с така наречения печатен монтаж. Има и скъсан лентов кабел, който е специален. А в авиобаза "Граф Игнатиево" няма принципни схеми, за да могат да се проследят тези връзки. Това налага да потърсим производителя. Черната кутия ще бъде транспортирана до специализирана лаборатория. Производителят е в Украйна и там ще бъде снета цялата информация за параметрите на полета", посочи министърът. И изрази надежда, че данните ще бъдат извадени изцяло. Министърът на отбраната уточни, че МиГ-29 са изправни самолети и няма да бъдат приземявани.

„Стрелбата по мишена е между 4000 - 7000 метра. Най-вероятно бързо падащата мишена е принудила майор Терзиев да се спусне много бързо. За последен път той е бил засечен на 1200 метра“, каза министър Панайотов.

Инцидентът, при който загина майор Валентин Терзиев, стана в ранните часове на 9. юни. 15 дни след авиокатастрофата вчера кутията беше извадена от морското дъно и пренесена със самолет от Варна в авиобаза "Граф Игнатиево".

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n