Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Мария Бакалова е поканена в Академията на Оскарите. Крис Захариев и Деси Тенекеджиева селектирани с нов филм в Кан

hkГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българският талант Мария Бакалова бе поканена да се присъедини към американската Академия за филмово изкуство и наука, която връчва фамозните "Оскари". Нашата актриса е номинирана редом с Лесли Одъм, Стивън Юн и още 392-ма души от света на киното, които са избрани да попълнят състава на Академията през тази година. Нейните членове наброяват около 9000 души. През тази година тя беше

сред номинираните за "Оскар" в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за участието си във филма "Борат 2". В същата категорията се състезаваше и легендата Глен Клоуз, но наградата спечели южнокорейската актриса Юн Ю Джун.

И още звездни кино-вести.

През 2001 година Деси Тенекеджиева и Христо Живков стават първите български актьори, които стъпват на червения килим на Фестивала в Кан. Те изпълняват запомнящи се роли в лентата “Занаята на оръжията” на италианската кинолегенда Ермано Олми, която е селектирана за състезателната програма и участва в спора за мечтаната Златна палма.

Точно 20 години по-късно Деси Тенекеджиева се завръща на Лазурния бряг, но този път като продуцент на дебютиращия български кинорежисьор Крис Захариев. Неговият дипломен филм "Един асансьор разстояние" бе селектиран в международната панорама "Short Film Corner" на Кинофестивала в Кан 2021! Форумът за късометражно кино дава гласност на млади и обещаващи кино творци чрез прожекции, срещи с продуценти, дистрибутори и режисьори от цял свят. С тази селекция "Един асансьор разстояние" става част от елитния каталог на фестивала, който ще се проведе между 10. и 16. юли тази година.

И това не е всичко. Броени дни след премиерата си в Кан, филмът влиза в Официалната състезателна селекция на Sarajevo Youth Film Festival, един от най-големите младежки кино форуми в света. Нашият филм ще спори за Голямата награда с кинопродукции от 7 европейски държави.

"Един асансьор разстояние" е 27-минутна криминална комедия за двама млади полицаи (откритията на филма Александър Георгиев и Йоан Попов), принудени поради забавни обстоятелства да проведат своето първо „професионално“ разследване. Откраднат е тото фиш на богатата им хазяйка (в ролята достолепната Йорданка Кузманова), а заподозрени са всички съседи в кооперацията (Павел Поппандов, Елеонора Иванова, Георги Къркеланов, Лили Гелева). Сценарист на филма е Павла Котова, чийто предишен филм "Танда" получи номинация на студентските Оскари 2020.

През миналата година Крис Захариев спечели култовата вече Награда за полет в изкуството на Фондация „Стоян Камбарев“. Това бе и повод Деси Тенекеджиева да стане продуцент на дипломния му филм, който е копродукция между компанията ѝ NOVA film и НАТФИЗ.

Филмът на режисьорското дуо е селектиран в Кан във втората по важност официална конкурсна програма, а именно "Особен поглед"! В лентата участва и номинираната за "Оскар" родна холивудска звезда Мария Бакалова. Режисьорският тандем Милева - Казакова вече има сериозни фестивални успехи, както с игралния си дебют "Котка в стената", така и с двата си дръзки документални филма „Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, на които именно Деси Тенекеджиева е копродуцент. Това е достатъчен повод Деси, в компанията на Крис Захариев да присъства на световната премиера и на този техен филм и да подкрепи близките си приятели в този вълнуващ момент.

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n