Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

beboГБ

Служители на Държавна агенция „Национална сигурност” са провели операция на територията на София и страната, в хода на която е неутрализирана организирана престъпна група, осъществяваща престъпна дейност свързана с трафик на хора – продажба на новородени.

Дейността на групата е била свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение, като за целта са им обещавали пари, в случай че се съгласят да продадат новородените от тях деца.

Предварително са осигурявани клиенти за осиновяване. Последните са най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти.

Бъдещите родилки /предимно от български етнически произход/ са били настанявани в къща, функционираща като частна детска градина в София. След раждането им бебетата са били предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението стартира процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата е участвал и адвокат, чиято функция е била да изготвя, набавя и придвижва необходимите документи. Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство.При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи, имащи отношение към предмета на престъплението. На членовете на организираната престъпна група са повдигнати обвинения за участие в структурирано трайно сдружение с цел да вършат съгласувани в страната престъпления, визирани в чл. 159а, ал. 3 вр.ал. 1 и ал. 2, чл. 159г и чл. 182а от НК, като с постановление на Специализираната прокуратура им е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” за срок от 72 часа.

Работата по случая продължава.

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n