Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Силовите структури на служебното правителство репресират избиратели, партии и журналисти

mamГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Имаше такъв египетски филм - „Мамелюците на емира“. През 60-те години телевизорите бяха рядкост, затова пък киното беше всичко за нас, тогавашните момчурляци. Филмът беше с легендарния Омар Шариф, а баталните сцени разказваха за подвизите на мамелюците – египетската средновековна военна каста. Подобно на еничарите, мамелюците са бивши немюсюлмани-роби. Основната маса на египетските

мамелюци се формира от роби от кавказките, тюркските и източнославянските народи. Казано със съвременна образност – това бе отрядът за бързо реагиране на султаните.

Но… оказва се, че мамелюци има и днес. За това изпращат тревожни сигнали „Българските патриоти“. Клубове на коалицията в град Севлиево и с. Богатово са били претърсвани от полицията, а подписката за забрана на ДПС, която патриотите пуснаха, е била прибрана от служителите на реда. Освен това хората, които са се подписвали в нея, са били привиквани и заплашвани в полицейските управления.

 

„За нас, БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ, тези действия на полицията меко казано граничат с дейността на народната милиция след 9. септември 1944 г.“ Това заявяват в своя сайт ВМРО.

Отделно от този скандален случай войводите споделят, че имат информация как тартори на ДПС по махали и гета вършат нередности, свързани с порочни практики в изборния процес, но техните действия не се проверяват и са оставяни под строй да водят избиратели в изборния ден.

„Г-н Янев, г-н Рашков, искаме да знаете, че ще наблюдаваме изборните резултати на ДПС в страната и за нас ще бъде ясно дали служебното правителство и МВР са спрели купуването на гласове в полза на определена партия в следните избирателни райони – Видин, Монтана, Враца, Софийска област, Перник и Кюстендил. На всички ни е известно, че в тези области са много малко хората, които подкрепят ДПС по идейни подбуди. И ако изборните резултати покажат хиляди гласове за тази партия в тези райони, то ще е ясно, че служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и МВР, оглавявано от Бойко Рашков, са опънали политически чадър над тази партия“, категорични са още Патриотите в своето писмо до служебното правителство.

И още един пример за безпрецедентен натиск от страна на силовите структури – този път спрямо журналист. Може ли полиция и прокуратура да се вълнуват от въпроса как една журналистка си подбира темите, по които пише? За юристите това изглежда недопустимо. Но именно това е била попитана на 28. юни журналистката Венелина Попова. Тя е била повикана на разпит в качеството ѝ на свидетел в ОДМВР-Стара Загора.

Всичко започва от два нейни текста. Единият е разследване на Попова за купуване на гласове, публикувано последователно в сайтовете “За истината” и “Дневник”. Историята е за оформянето на избирателните списъци преди парламентарния вот в Гурково. Става дума за “прехвърлянето” на гласоподаватели от Твърдица в доминираната от ДПС община Гурково. Материалът е публикуван в деня на предишните парламентарни избори (4. април). Другият текст е авторски анализ на Попова, публикуван в “Тоест” под заглавието “Липсващият Пеевски и възможната турска следа”. В него тя пише, че “все по-видим става масовият ромски вот” за ДПС. Авторката допуска и каква е причината – купуването на гласове в махалите с компактно ромско население. Анализът е публикуван в началото на март.

Според адвоката и правозащитник Михаил Екимджиев, “задаването на въпрос как един журналист си подбира темите може да бъде хипотетично мислимо само ако става дума за защита на националната сигурност, казус с класифицирана информация и други разследвания, които предполагат достъп до дълбоки тайни”.

“Но когато става дума за анализ на журналист, само заради този въпрос може да се мисли за смразяващ ефект върху автора и за опит за натиск. Този въпрос може да бъде основание за дело в България, а защо не и в Европейския съд за правата на човека в Страсбург”, коментира Екимджиев.

 

 

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n