Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Тъй като ще донесе нови черни точки за Радев и неговите служебници

migГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Както портал „Гласът на България“ точно прогнозира, служебното правителство на Радев се произнесе с недомлъвки по случая с падналия изтребител МиГ-29 именно в сряда. Когато изборите вече бяха зад гърба ни и след като стана ясно, че на 11. юли победата бе присъдена на новите-стари пажове от царско време. Какво показа разследването на служба „Военна полиция“ по авиоинцидента със самолет МиГ-29

на 9. юни 2021 г. по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“? Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна. Заключението на Комисията е, че непосредствената причина за разбиването на МиГ-29 удар на изтребителя с водната повърхност поради загуба на пространствена ориентировка от пилота в условията на ограничена видимост при нощен полет над море.

НО!

Всъщност, вината за това е на групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, която неправилно е оценила риска от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака.

В крайна сметка, вината за инцидента няма как да не рефлектира върху служебния министър на отбраната, върху служебния премиер и върху техния патрон – президента Радев.

Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Според прессъобщението от МО, до 3 - 4 седмици трябва да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация. Което означава почти сигурно забатачване на случая, като се има предвид колко експедитивно действат руснаците по ремонтите на нашите МиГ-ове. И няма в какво да ги упрекваме – кой поверява едни от най-отговорните дейности по националната сигурност да бъдат извършени от стратегическия враг на НАТО?

Какъв е този срок от месец и половина за разчитане на записа на черната кутия?! За това време Достоевски би написал един стегнат роман. Дори да пристигне някога у нас записът, каква е гаранцията, че той ще е автентичен, а не манипулиран?!

Но очевидно целта на занятието ще бъде постигната – да бъде потулена истината за трагичния инцидент. Все пак, президентските избори са на хоризонта, нека да не падат пръски кал по сияйния образ на Румен Радев…

 

 

 

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n