Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Брюксел планира безпрецедентен инвестиционен пакет за трите страни

zasaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Президентите на Украйна, Грузия и Молдова подписаха в Батуми декларация, с която заявяват непоколебимия стремеж на своите страни за присъединяване към Европейския съюз, съобщиха световните медии. Държавните глави на Украйна – Володимир Зеленски, на Грузия – Саломе Зурабишвили, и на Молдова – Мая Санду, заявяват в документа, че европейската перспектива е

мощен стимул за трите страни да продължат да провеждат по-дълбоки реформи.

Трите страни планират да продължат сътрудничеството си с европейските институции, да развиват зона за свободна търговия и същевременно да се интегрират в пазара на ЕС.

„Между нашите страни има много общо, но главното е, че не искаме да се връщаме в миналото. Готови сме да се борим за нашето европейско бъдеще. Ние поехме ангажимент да се подкрепяме взаимно“ – отбеляза президентът на Грузия Саломе Зурабишвили.

В Батумската декларация се казва още, че Украйна, Грузия и Молдова имат намерение да продължат участието си в програмата „Източно партньорство“ и са готови да определят общи приоритети, за да засилят политическия диалог и отрасловата интеграция с ЕС, особено в сферите на транспорта, енергетиката, цифровите трансформации, зелената икономика, законодателството и вътрешните работи, стратегическите комуникации и здравеопазването.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подкрепи идеята и съобщи, че ЕС планира „безпрецедентен инвестиционен пакет“ за трите страни на сумата от 2.3 милиарда евро с „потенциал да се мобилизират до 17 милиарда евро във вид на държавни и частни инвестиции в региона“. „Подобна мощна подкрепа от страна на ЕС ясно показва стратегическото значение, което има нашето партньорство“, добави Мишел.

От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че руските военни край границите на Украйна, Грузия и Молдова представляват заплаха за цяла Европа.

„Ако Брюксел не демонстрира желязна подкрепа за европейските стремежи на нашите три страни, тогава някои ще демонстрират железните мускули на оръжието си край нашите три държавни граници. И това, според мен, е заплаха не само за нашите три страни, но и за целия континент“ – подчерта украинският президент.

На този фон бе съобщено, че Украйна започна военни учения в западната част на страната с участието на военнослужещи от САЩ, Полша и Литва, които са основните поддръжници на Киев в противопоставянето му на Русия, предаде АФП. В ученията „Три меча 2021“ участват близо 1200 войници и 200 бойни машини. Те ще продължат до 30. юли на полигона „Яворив“ близо до полската граница, съобщи украинската армия. Ученията са част от регионалната програма за военно сътрудничество между Украйна, Полша и Литва, в рамките на която през 2014 г. бе формирана военна бригада със седалище в Люблин (Източна Полша), включваща 2600 полски, 570 литовски и 340 украински военнослужещи.

През последните месеци Украйна вече беше домакин на други две военни учения със страни от НАТО – „Морски бриз“ и „Казашки боздуган“ в южната част на страната и в Черно море.

 

gr

 

  

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n