Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Успехът на квази-партията ИТН може да насърчи Иван и Андрей, а също и Маги Халваджиян да инвестират в свои шоу-полит-проекти

stalГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Успехът на проекти като „Има Такъв Народ“ е лош знак за бъдещето на традиционната, да я наречем аналогова политика. Очевидно политическите партии – такива, каквито ги познаваме – трябва да се готвят за музея. Защото се оказва възможно доверието на гласоподавателя /респективно на суверена/ да бъде спечелено и без да му бъде обещавано абсолютно нищо. Какво имаме дотук – ИТН пред очите ни се превръща във феномен. И това е безспорно. Сега ще се опитаме да анализираме това явление.

Макар и никой да не го е произнесъл досега на глас, нека го кажем ние: ИТН определено не е партия. Тъй като не притежава идеология, няма програма, не се позиционира в никоя част от политическия спектър.

Какво е ИТН тогава? Очевидно е група от хора. Ако се бяха събрали на плажа, можеха да се казват „Бийч бойс“, ако бяха толкова добри в занаята като Греъм, Джон, Ерик, Тери, Майкъл и Тери Гилиъм, биха могли да се казват „Монти Пайтън“. Но не са. И с последните си действия доказват известната истина, че с политика се занимават само хора, които не са се реализирали пълноценно в своята професионална област.

Славистите по-скоро приличат на компания студенти, на които са им казали: „Пренасяте мебелите в новия ми апартамент и получавате по 100 лева“. Нещо повече – с изявите си в публичното пространство ИТН демонстрират най-вече едно качество. Ако незрялостта е качество. Дано не се стигне до момента, в който ще заприличат на махленска тайфа от пубертети, които разглеждат порно-списания с голи каки…

Но да не се разсейваме и да предупредим овреме класическите партии за задаващата се реална опасност да се озоват в музея на мадам Тюсо. Опасността идва на първо време от решимостта на славистите да свалят партийната субсидия на 1 лев, и дори да я занулят. Това не е тяхно решение, това е намерението на Оня, който ги е наел да му „пренесат мебелите“. Той или ТЕ са изчислили със сигурност, че да управляват държавата през партии е тромаво, тегаво и неизгодно. Най-чисто и ефективно е създаването на нови квази-партии, които по нищо не се отличават от фирми. Според мен, експерименталният прототип се изпробва в момента пред очите на всички ни. И се казва ИТН.

Ако експериментът „ИТН“ успее, съвсем скоро ще се нароят нови шоу-полит-проекти. Иван и Андрей биха могли да създадат движение „Демографски бум за България“. Като основните приоритети на ДБЗБ ще са: 1. Забрана на използването на презервативи и противозачатъчни за всички българи във фертилна възраст; 2. Забрана на абортите по желание под страх от доживотна каторга в Сибир; 3. Въвеждане на ергенски данък…

Маги Халваджиян, обаче, има всички шансове да хвърли бомбата и да избие рибата, като адаптира шоуто си „Като две капки вода“ спрямо злободневните повели на обществено-политическия живот. Двойници на най-известните и успешни политици могат да оглавят едни от най-вървежните /квази/политически проекти. Например Стефан Стамболов би могъл да поведе към успех партия „Българский Лев“, която ще се бори за гласовете на десните избиратели, които не могат да дишат МОЧА, „Турски поток 2“, АЕЦ „Белене“ и всички русофилистици.

Ванче Михайлов и проект „България на три океана“ като нищо ще изядат хляба на Каракачанов, Валерката, Копейкин и останалата чета. Очевидно, само двойник на Дядото може да се пребори с Корнелия за левия електорат…

Маги може да експериментира и с „внос“ на успешни чужди политици. Вероятно ще има интерес към Роналд Рейгън, Желязната лейди, генерал де Гол, Йосиф Висарионович, Бенито, даже и Орбан. Всичко е въпрос на търсене и предлагане.

И ТЕ го знаят отлично.

 

sl

 

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq