Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Отговорът на демократичния свят трябва да бъде категоричен

lukaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Беларуският опозиционер в изгнание Виталий Шишов така и не се завръща от сутрешния си крос по улиците на Киев - днес той е намерен обесен в парк недалеч от дома му. Полицията е завела дело за предумишлено убийство. Виталий е управлявал намиращата се в украинската столица благотворителна организация "Беларуски дом в Украйна", чиято цел е да подпомага беларусите, избягали от родината си

заради репресиите на Лукашенко. Сигнал в полицията подала неговата приятелка, след като той не се върнал от сутрешния си крос. Полицията е завела дело за убийство с уточнението, че ще води разследването във всички посоки, включително за убийство, представено като самоубийство. Очаква се повече подробности за случая да станат известни след разпитите на свидетели, анализа на заснетото от видеокамерите в района и провеждането на експертизи и следствени експерименти. На местопрестъплението е намерен мобилният телефон на Шишов. Киевската полиция се е обърнала към всички, познавали Виталий, с молба да предоставят на следствието информация за последните седмици от живота му, за психоемоционалното му състояние и възможните получени заплахи.

По данни на беларуския правозащитен център "Весна", Шишов бил забелязал, че го следят. Негови познати пък споделят, че се е случвало към него и към неговата приятелка да се приближават непознати хора, които се опитвали да ги заговорят.

"Беларуски дом в Украйна" оказва съдействие на избягалите в Украйна беларуси за наемането на жилище, с легализацията на документи и намирането на работа.

Да припомним, че тоталитарният режим на Лукашенко принуди много свои опоненти да търсят спасение в чужбина. Пресен е случаят, когато беларуска лекоатлетка избяга от официалната олимпийска делегация в Токио и поиска убежище в Полша.

Очакват се реакциите на демократичния свят на престъпните безобразия на последния откровен диктатор в Европа.

 

uor

Виталий, последната жертва на кръволока Лукашенко

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq