Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Няколко политолози разглеждат под микроскоп шантавата ситуация. И хвърлят боб за бъдещето

napoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Свободна Европа“ събра мненията на няколко български политолози за настоящата безумна политическа ситуация у нас. На въпроса как би определил поведението на ИТН, Първан Симеонов предпочита да очертае цялата политическа картина, оформила се след повторните парламентарни избори. "В общи линии протестът се срути под тежестта на собствената си красива претенция. Това се случи една година

по-късно. Просто се оказа, че лепилото "анти-ГЕРБ" не е достатъчно силна мотивация за българина. Ако българинът беше революционно настроен, той щеше да приеме всичко – и първият кабинет на Слави Трифонов [щеше да мине], и партиите на протеста нямаше да се карат, а щяха да бъдат увлечени от революционния патос", казва Симеонов.

Той припомни, че някои политолози още миналата година са предупреждавали, че протестите в София не значат, че като цяло хората са "революционно настроени".

"Българинът иска Борисов да си ходи, защото му е омръзнал, но не иска неизвестност и рестарт на държавата. В момента той би предпочел служебния кабинет, защото той дава и промяна, и сигурност. А Слави Трифонов дава промяна и не просто несигурност, а бих казал даже неизвестност. Когато икономиката ти е горе долу стабилна, няма как да си революционно настроен, защото има какво да губиш", добавя политологът.

Страхил Делийски пък определя появата на ИТН на политическата сцена като "един своеобразен чалга бонапартизъм, който е изключително нормален в контекста на такъв тип органични кризи на политическото".

Това е класическа органична криза, която ражда бонапартистки, популистки проекти в отговор на потребността на широките граждански маси да почувстват своите управляващи близки.

Евгений Дайнов споделя, че месеци наред е вярвал, че съпартийците на Слави Трифонов имат добри намерения, но са "аджамии в политиката", които се учат, както ги определя Татяна Дончева.

"Стигам обаче до извода, че са истерични нарциси, които нито се водят, нито се карат. При отсъствието на каквито и да е било партийни структури, които да налагат върху деятелите си институционална умереност, тези личностни изкривявания изцяло определят поведението на ИТН. Изводът – не очаквайте политолози да могат адекватно да анализират ИТН, питайте психолози."

Какви са прогнозите?

Никой от тримата не очаква драматични разлики в разпределението на силите в парламента след евентуални трети избори. Прогнозите им за резултатите на отделните формации обаче не са единодушни.

Според Дайнов, бъдещата политическа картина ще зависи "изцяло от изборната кампания, ако иде реч за избори 2 в 1". "Не очаквам позабравените патриоти да се намъкнат в парламента, но всичко друго е възможно", лаконичен е той.

Делийски очаква да се откроят няколко тенденции при такъв развой – допълнително свиване на резултата на ГЕРБ, край на растежа на ИТН и продължаващ срив на БСП. По отношение на ДБ и ИБГНИ той е на мнение, че двете коалиции почти са достигнали "тавана си" от подкрепа. Огромният брой негласували и усещането за непредставеност ще се задълбочава.

По думите на Симеонов обаче, ГЕРБ теоретично може да се окаже отново на първо място, "Слави Трифонов да се срути, а "Демократична България" да не порасне толкова бързо, защото все пак е секторен играч".

"ДБ се разширява, но колко да се разширява – това преимуществено е столично, младо, интелектуално явление, а колко столични, млади, интелектуални хора има в България? Не са много, повече са потенциалните фенове на Слави Трифонов, които сега ще спихнат, ще си търсят нов стопанин и най-вероятно няма да гласуват", казва той.

Според Симеонов, "в такива моменти, когато не се вижда надежда и алтернатива, обикновено расте радикализацията, тоест, някои радикали могат да се окажат в парламента". Колкото до БСП, той също е на мнение, че сривът на подкрепата за социалистите ще продължи.

"Казано накратко, от цялата тази работа печели ГЕРБ, печелят потенциални радикали и може би ще спечели ДБ, но нищо от това не ме кара да виждам изход от тази ситуация. По-добре да пробват да правят кабинет сега, но с кратък мандат и ясен план до пролетта и след това да ходим отново на избори."

 

ldldld

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq