Гласът на България

Национален новинарски портал

 

 

 uubb

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Отровното трио постъпи като Димитров, Коларов и Генов през 1923 година

dimГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Полицаите, издевателствали над вързани демонстранти миналото лято, отиват на съд. Но, за да възтържествува справедливостта, на съд трябва да отидат и подстрекателите на непозволените протести. Например, президентът Радев. Който спонтанно /или отрепетирано/ вдигна юмрук и по този начин се уподоби на комунистическия сатрап Георги Димитров. Но най-вече приятелчетата на В. Божков

от Отровното трио, които насрочиха първия протест пред Президентството, а след това сръчно яхнаха народния гняв. „За да са успешни, протестите трябва да ескалират!“ – така насъскваха масовката те. И протестите ескалираха – платени гамени замеряха полицаите с бомбички, павета и бутилки с урина. Конкретните извършители с днешна дата няма как да бъдат открити, за да понесат отговорност. Но подстрекателите на „Великите народни въстания“ са всеизвестни. И Прокуратурата нека бъде така добра да им изпрати призовки. Единият може да бъде намерен в Министерството на културата, а другите двама - в Парламента.

За познавачите на истинската, нефризирана българска История, ще е занимателен един такъв паралел – между подпалвачите на „Септемврийското въстание“ през 1923 година и подстрекателите на „Великите народни въстания“ от 2020 година.

„Народните трибуни“ Георги Димитров и Васил Коларов са „натиснати“ от Коминтерна да вдигнат комунистическа революция в Царство България. Ако трябва да сме честни, Димитров не си пада много по революциите, по-приятни са му шармантните другарки. Но заповедта си е заповед. Ето защо той и камарадите му избират да разбунтуват селячеството в Северозапада; причината за този избор е, че границата със Сърбия е на хвърлей място и лесно може да се избяга.

Знакът за бунта в град Фердинанд бил даден със запалването на копа сено и взривяването на една ръчна бомба на баира – това бил българският „изстрел на „Аврора“, който отеква в 1 часа на 23. септември. Но преди това граничният пункт край Чипровци, охраняван от капитан Монев, бил нападнат още в 23 часа на 22. септември. Там се разполага запасният офицер Миладин Кунчев с няколко бунтовници и картечница, за да осигурят предварително подготвеното бягство. В самия Фердинанд „въоръженият народ" е превзел едно околийско управление с двама стражари и един пристав и една поща с четирима представители на властта.

После през деня Георги Димитров мята едри лъжи пред народа: „Царят е абдикирал, цяла България е съветска република!" Около Димитров и Коларов сноват дебеловрати охранители с карабини и червени ленти на ръцете. Двамата народни водачи се настаняват в една адвокатска къща с пет-шест пазачи отвън, а после се пренасят в Народната банка, откъдето уж командват въстанието. Защо се ходи в банка по принцип? За пари, естествено!

На 26. септември „героите“ Димитров и Коларов се качват в отдавна подготвения файтон и поемат по охранявания път към границата. Скоро след тях се изнасят към Сръбско и останалите метежници. Ето какво разказва Стоян Наков, бивш въстаник: „Предадох се на сръбската власт. И започна голямата неправда. Водачите – 25 души бяха настанени в Ниш, те прибираха цялата помощ, идваща за всичките бегълци. Ядяха, пиеха и гуляеха денем и нощем в хотел "Тетово". Ние, останалите бяхме 6000 души – даваха ни по четвъртинка хляб. Спяхме като свине в сламата, без постели, без завивки...“ Това припомня журналистът Борис Цветанов.

Изводът остава за вас: подстрекателите на бунтовете винаги са на кяр.

Горко на редовите бунтовници!

 

yiyio

 

 

   kdjfsj

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq