Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Разположеното в “София Тех Парк” мощно изчислително устройство “Discoverer” е на 91-во място в света по възможности

nojsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Българският суперкомютър “Discoverer”, който официално започна работа в “София Тех Парк”, е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини – TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на “София Тех Парк”. Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. /Петафлоп е хиляда

трилиона, или един квадрилион операции в секунда./

„Тук преди една година имаше трева. За това време беше построена сградата, монтирана машината и изградена една от най-сложните охладителни системи в страната. Фирма “Атос” се пребори с времето и обстоятелствата, включително с пандемията и заедно с екипа на “София Тех Парк” инсталира машината“, каза Петър Статев.

„Машината започва работа и планираме през следващите 5 или 10 години да вградим графични ускорители, защото клиентите се интересуват от невронни изчисления. Планираме първата платформа за квантова изчислителна машина да бъде тук и да започне обучение на хора, защото това не е стандартен компютър. Има протегната ръка от ЕК за обучение на бакалаври и магистри за използване на суперкомютрите. Предстоят конкурси за създаване в ЕС на цифрови иновационни хъбове и “София Тех Парк” ще кандидатства в тях“, уточни Статев.

„Суперкомютърът от световна класа е резултат от усилена екипна работа. С него това, което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни за нашата индустрия и таланти“, допълни и еврокомисарят Мария Габриел. С този суперкомпютър България става дигитален и иновационен център в Европа, добави тя.

Основното предизвикателство е да използваме пълноценно възможностите на хардуера, затова е важна връзката с науката и научните изследвания. Полза от тези машини има и в образованието. Голямата цел е свързването между индустрии, лаборатории и университети, така че да няма публични инвестиции за едно и също нещо на много места – не сме толкова богати, че да си го позволим. Суперкомпът ще може да прави също прогнози и анализ за трафика и за метеорологичната обстановка в София.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq