Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дали стои някой зад фолк-певачката? Във всеки случай, тя каза на глас това, което всички знаем, но никой не иска да говори за него

lunaГригор ЛИЛОВ

Последният предизборен дебат по bTV е историческо събитие за нашите медии. То се случи въпреки отчаяните опити на водещата да укроти „страстите” и да затвори устата на един от участниците. А защо е историческо? Защото беше на прав тегел! Право куме, та в очи. Защото за първи път от толкова време насам от упор бяха поставени проблемите, от които бягат българските политици от всички цветове.

И от които бягат и българските медии. Бяга от тях дори и електоратът.

А тези проблеми трябва да са основните въпроси на предизборната кампания.

Парадокс е, че историческото събитие беше направено от фолкпевицата Луна в диспута срещу Волен Сидеров, който овреме избяга от светлината на прожекторите, Александър Томов и Николай Малинов.

Част от скандала:

"Какво правят тези тримата в студиото - тези, които грабиха 30 години България?! Мястото им е в затвора. Незабавно да има закон за лустрация - санкции на хората на ДС, на доносниците, съд и затвор за всички, които направиха България най-бедната държава. Лупи, ще подпишете ли за лустрация?", каза Луна на Томов, когото нарече комунист, подлога и подлец. После се обърна към обявения за шпионин Малинов дали и той ще подпише за лустрация. "Този, този и онзи, дето се крие отзад зад камерите - комунист, шпионин и подлога", бяха репликите към Волен Сидеров.

Луна остро нападна и ГЕРБ като лицемерна „прозападна” партия, но всъщност прокремълска.

Луна предложи закон за лустрация, при което водещата Цънцарова я прекъсна, че сега не е момента. Не знаех, че водещата в bTV също е кандидат-президент, защото си позволи да се включи в дискусията. "Точно сега е момента, за да знаем как ще продължим!" - бе отговорът на Луна.

Малинов се подсмихваше, когато Луна се обърна към Томов-Лупи и му подаде да подпише подкрепа за лустрацията, но когато Луна тръгна към Малинов за подпис и го нарече шпионин и на него му секна усмивката.

Мъжете-политици в студиото единодушно призоваха хулиганката Луна да бъде изгонена от студиото и bTV постъпи точно така.

Този конфликт медиите нарекоха „шоу”, вкл. и наричащите се и наричани прозападни и проатлантически сайтове и вестници, и оплюха всички участници. А нейните реплики посочиха истинските въпроси на предизборната кампания:

1. Кой ограби България? И ще има ли някога възмездие за този небивал грабеж и всеобземащата всичко корупция?

2. Докога Държавна сигурност ще управлява България? И ще ѝ бъде ли забранено най-сетне това?

3. Каква ще е външнополитическата ориентация на България – към Запада, към Изтока или разчекнала се в шпагат-разкъсване между тези две посоки?

...

Този конфликт обаче е истинският предизборен диспут у нас, който не се е състоял вече 30 години. И няма да се състои. И заради това несъстояване, такова е дереджето на България.

Една фолкпевачка без никакъв шанс за победа го изрече. Солидните политици - от прокремълските до прозападните - са същата цензура по тази тема, която упражниха поканените в студиото и bTV.

Някога царете допускали само шутът безнаказано да им казва истината. Луна е шута в предизборната кампания. И затова тя изрече истината. Защото истината, казана от шут, не е опасна: „Зарежете го този смешник!”

Тези въпроси няма как да бъдат премълчавани винаги. Но могат да бъдат неглижирани във формата на шоу.

И съответно възприети като шоу, вкл. и от „умната и красива част” прозападна аудитория. Възмутилите се от „хулиганството“ зрители са от същото тесто.

И именно заради такава аудитория, която е електоратът, такъв дебат – истински, сериозен - никога няма да се състои. Защото тя не го иска от политиците ни. И затова аудиторията-електорат си заслужава и прехода, и корупцията, и беднотията, и разложението на България, и още по-нерадостната ѝ бъдеща съдба.

 

  

 lfswt

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n

aaasdaq